Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Itt egy ígéretes napelemes autó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azelektromobilitásterjeszkedésével újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg, melyet egyelőre kissé kezdetlegesen, de azért igyekeznek kiaknázni a gyártók is. Az érdeklődés homlokterében most is azok az autók állnak, melyeket nem kell tölteni, hiszen a napelemek segítségével ezt önmaguk végzik, külső beavatkozás nélkül.

Valóság?

A napelemes autó igen, az öntöltés szintén, a hatékonyság azonban egyelőre nem. Az elgondolás már megvan, a lehetőségek azonban most sem követik olyan sebességgel az emberi agy elképzeléseit, mint szeretnénk. A napelemekkel borított autók már léteznek, több modell is, ám ezek hatékonysága egyelőre siralmasan alacsony.

A mostani lehetőségeinket tekintve a legvalószínűbb irány a kombinált megoldás lesz. Mivel a benzin és a gázolaj jól tetten érhetően eltűnik a porondról, így nem igazán marad más, mint az elektromosság és a hidrogén. Mindkettő hatékony, környezetbarát, és a kettő kombinációja igazi forradalmat hozhat a közlekedésben.

Aptera

Megérkezett a következő bejelentés egy olyan autóról, mely napelemei segítségével képes akár napi 72 kilométert is megtenni anélkül, hogy bármit is kellene vele csinálni. Ez ugyan nem sok, és azért azt is hozzá kell tenni, hogy ez a szám a napsütötte, viszonylag sík területeken igaz - hazánkban például nagyjából 30 kilométer lenne a hatótáv -, de ez akkor is szép teljesítmény.

A napi 72 kilométer nagyon kevés lenne, ha kizárólag ezzel szeretnénk közlekedni, de ahhoz már elég, hogy a napi kisebb ingázásokat meg lehessen vele oldani. Az elektromos autók esetében ugyanis a kardinális kérdés a töltési idő, amit egyelőre nem sikerült igazán tetszetős időintervallumba szorítani. A hidrogén tankolása csupán 2-3 perc, a töltés azonban órákat vesz igénybe, ami nem a legjobb. Ám abban az esetben, ha a napelemes lehetőségek jó ütemben fejlődnek, és egy visszafogottan napsütéses hétfő reggel is elő lehet csalni az autónkból 100-200 kilométeres hatótávot pusztán a rá szerelt napelemek segítségével, akkor erősen elbillenhet a mérleg nyelve a hagyományos hajtási megoldásokról. Hiszen ebben az esetben a tankolás, vagy töltés csak akkor lenne szükséges, ha hosszabb utat szeretnénk megtenni, a napi mozgásunkat már magától, bármiféle pénzbefektetés nélkül megoldaná az autónk.

képek: Aptera.us-wikipedia

lead kép: Aptera.us