Június 21. Péntek, Alajos

Egy sziget, ahol nincs belső égésű motor? Nemsokára....

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Itt az ideje megismerkedniAstipaleaszigetével. A Görögországhoz tartó, mintegy 100 négyzetkilométeres sziget ugyanis egyfajta laborként fogüzemelni, aminek a helyiek is örülhetnek, és a turisták számára is kiváló lesz.

A sziget

Astipaleasokaknak nem ismeretlen, hiszen évente mintegy 70 000 turista fordul meg itt. Romantikus, fehér házakkal ellátott görög sziget, aminek teljes tömegközlekedési állománya kettő darab busz. Autóból van 1500, méghozzá összesen 1300 állandó lakosra. A kormány azonban lehetőséget lát a helyben.

kép: visitgreece.gr

Egészen pontosan azelektromobilitásfellegvárává kívánják tenni a szigetet, amiben a Volkswagen csoport lesz a segítségükre. Egy olyan rendszert telepítenek a szigeten, mely okos mobilitási szolgáltatásokra épül.

Karbonsemlegesség

Első körben száműzik azt a bizonyos 1500 belső égésű motorral rendelkező autót, és helyette 1000 elektromos autó kap helyet a szigeten. Ezt azonban az embereknek kell megvenni, igaz, nagyon nem maradnak segítség nélkül. A kormány 12 000 euróig nyújt támogatást a vásárláshoz, a Volkswagen pedig komoly kedvezménnyel kínálja a modelljeit a szigetlakóknak.

Az Égei-tenger ezen gyöngyszemét ezen kívül olyan bérlési lehetőségekkel látják el, melyek mellőzik a belső égésű motorokat. Érthetőbben: vagy elektromos autót, vagy elektromos robogót, vagy biciklit lehet bérelni a szigeten, mást nem.


kép: greeka.com

Hogy mennyire lesz működőképes a projekt, azon nem igazán kell gondolkozni, hiszen valószínűleg minden város örülne egy hasonló lehetőségnek. Csakhogy egy város esetében a hatások feltérképezése nem lenne olyan egyszerű. Egy szigeten ez lényegesen könnyebb, így a lakók nem csak a támogatásoknak és avalószínűleg növekvő turistaszámnak örülhetnek majd, hanem annak is, hogy a levegő lényegesen tisztább lesz, a sziget pedig egy hatalmas lépést tesz a nettó nulla kibocsátás felé, igaz, ehhezmég több dolognak is meg kell valósulnia, de az első lépés mindenképpen megtörténik.

lead kép: greeka.com