Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Öntöltő elektromos járművek?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elektromos autózás terjedése és fejlődése megállíthatatlan, mégis, erősen jön fel mellette a hidrogén üzemű járművek mezőnye. Az ok éppen az egyszerűségben rejlik, hiszen a hidrogén tankolása könnyebb, mint az autó töltése.

Sokat számít?

Hogy mennyire fontos a kényelem? A klímakatasztrófa egyik alapvető oka, hogy szerettünk volna mindent kényelmesebben, egyszerűbben megoldani, és váltani is éppen emiatt nem igazán szeretnénk. Persze sokakban dúl a tenni akarás - és persze a spórolás lehetősége is kecsegtető -, ígyváltanakaz elektromos autókra, majd egész éjszaka töltögetik otthon, már ha alkalmas erre a rendszerük.

kép: triplepundit.com

A hidrogénüzem ezzel ellentétben a megszokotttankolásosrendszerrel működik. Csak beállunk a kútra, 3 perc alatt teletöltjük a tankot, és egy kombinált rendszer esetében - elektromos és hidrogén - akár 1000 kilométert is autózunk minden gond nélkül, és persze bármiféle károsanyag-kibocsátás nélkül.

Ehhez azonban kell hidrogéntöltő állomás, ha messzire megyünk, akkor több is, ami egyelőre nem adott nagyon sok országban, és ahol igen, ott sem sok helyszínen.

Alternatívák

A feladat tehát a gyors tankolás vagy töltés megoldása segítség nélkül. Ez nem könnyű, mivel a hidrogén kútoszlopok telepítése még akkor is húzós összeg, ha viszonylag egyszerűen megoldható egy hagyományos kúton.

Nem csoda hát, ha a gyártók is igyekeznek a már megismert napelemeket integrálni az elektromos autókba. Jó esetben ezzel akár plusz 30-40 km is nyerhetünk naponta, ami egy városi használatban már nagyon jó eredmény, egyébként azonban még kevés.

kép: powur.com

A technológia azonban adott, a fejlesztések is töretlenek, és egyre több gyártó lát fantáziát az autók ilyen formájú töltésében, illetve menettáv hosszabbításában. Persze ehhez néhány napelem kevés, igazság szerint az autók felülete sem elegendő hozzá. Ez azt jelenti, hogy a napelemek fejlődése hozhatja el a menet közbeni tökéletes töltés lehetőségét, addig pedig maradhat a felületnövelés. Ez például parkolásnál plusz napelemek kiemelkedését jelentheti az autóból.

lead kép: electrek.co