Május 25. Szombat, Orbán

Ingyen juthatnak elektromos autóhoz a németek!

null

Az elektromos autókkal kapcsolatban három igen erőteljes ellenérvet szoktak felhozni. Az első természetesen az áruk, és ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. A második az akkumulátorokkal kapcsolatos környezetszennyezés, míg a harmadik a felhasznált energia származása. Ez utóbbi szerencsére erőteljesen változóban van, így a nem is olyan távoli jövőben az e-autózás már valóban zéró emissziós lehet. De a többi?

Lítium

A mostani, fejlett akkumulátorok egyik legfontosabb anyag a lítium. Ez az anyag azonban ritka, csak igen nagy környezetszennyezés árán lehet hozzájutni. Az elektromos autózás egyre népszerűbb, így a lítium iránti kereslet is növekszik, várhatóanmegháromszorozódika következő években.

kép: Michael Movchin

A kutatók nagyon sok vonalon igyekeznek az akkumulátorok iránti kereslettel összefüggőkörnyezetszennyezéstminimalizálni - és persze az akkumulátorok előállítási költségeit optimalizálni. Ennek egyik megoldási területe a nemrégiben tett felfedezés, melyben a tudósok egy csoportjának sikerült a tengervízből kinyerni az abban oldott formában jelen lévő lítiumot. Ez hatalmas áttörés, mivel az eljárás összehasonlíthatatlanul kevesebb szennyezéssel jár, mint a bányászat, ráadásul a becslések szerint 180 milliárd tonnányi lítium áll rendelkezésre a világtengerekben, ami megoldja az e-autózásnak ezt a problémáját.

Ár

Az elektromos autókra több ország is egyre nagyobb vásárlási támogatást nyújt. Hazánk 2.5 millió forinttal,Szingapurpéldául átszámítva 4.5 millió forinttal támogatja az új elektromos autók vásárlását. Ezzel persze az autóiparnak is kedveznek, de nem elhanyagolható mértékben a környezet védelméhez is hozzájárulnak hosszabb távon.

kép: BOONCHAI WEDMAKAWAN-DGETTY IMAGES

Sok esetben azonban ez az összeg is kevés, még akkor is, ha várhatóan jelentősen csökkennek majd az elektromos autók vételárai a fejlesztéseknek és a piaci trendeknek köszönhetően.

Németországban azonban egy olyan konstrukció látott napvilágot, mely újra, immáron sokadszorra ad okot irigységre a németek környezetvédelmi lépéseivel kapcsolatban. AzAutohausKonig, mely egy 50 szalont tömörítő lánc, kidolgozott egy olyan lízingkonstrukciót, melynél az állami támogatás igazából teljes egészében fedezi a részleteket. Ez ugyan csak egy modell esetében igaz, de gyakorlatilag ingyen lesz az autó. Nem is csoda, hogy húsz nap alatt 3000 érdeklődő jelentkezett a láncnál, és csak azért ennyi, mert egyszerűen nem voltak képesek több megrendelést felvenni a kérdéses modellre.

lead kép: driving.ca