Május 8. Szerda, Mihály

Légtisztító elektromos autóval próbálkozik a Hyundai

e-tech
2020. április 11. 16:00
null

A Hyundai sem akar lemaradni az elektromos autó versenyben, így természetesen vannak elképzelései a jövő tiszta meghajtású autóiról. Ahhoz azonban, hogy a versenyben előnyre tegyenek szert, nem elég az elektromos hajtás, valami plusszal is elő kell rukkolni.

Prophecy

Ez a gyár esetében aProphecynévre keresztelt koncepcióautó, mely sok szempontból a jövő egyik lehetséges autója. Természetesen alap, hogy elektromos a hajtása, vagyis zéró emisszióval üzemel. Ezen felül az is természetes, hogy azautopilotrendszer igen fejlett verziójával dolgozik. Az azonban már egy igazi plusz, hogy képes arra, hogy tisztítsa nem csak az utastér, hanem a környezet levegőjét is.

kép: dezeen.com

Ehhez kapcsolódóan a kocsi igen fejlett légkondi berendezéssel is rendelkezik, hiszen az ablakok nem nyílnak. Igen, jól olvasta, a koncepcióautó ablakait nem lehet letekerni, így a belső levegő minőségekifogástalanlehet, miközben a haladással együtt a környezetben lévő méreganyagokat is szűri a rendszer.

Más élmény

A száguldás élménye mindig is a közlekedés egyik alapja volt. A legújabb modellek esetében is fontos a végsebesség, vagy a gyorsulás, hiszen nem szeretjük azt érezni, hogy lehagynak minket. A száguldással együtt az is egy fontos élmény, hogy a szél a hajunkbacsimpaszkodik, többek közt ezért is népszerűek acabriomodellek.

kép: dezeen.com

AProphecyezt biztosan nem nyújtja majd, hiszen az élmény előtt szerepel a biztonság. Kérdés, hogy az elgondolás megfelelő-e. Kissé klausztrofóbiás érzés, hogy az ember nem engedheti le az ablakokat egy kis friss levegőért, főleg akkor, ha a közlekedés átáll teljesen elektromos üzemre, és a károsanyag - kibocsátást isminimalizálja a világ. A Hyundai ezek szerint nem bízik annyira abban a lehetőségben, hogy a világ képes lesz úrrálenni a légszennyezésen. Tény, hogy a tiszta levegőért áldozatokat kell hozni, és mindenki eldöntheti, melyek azok az áldozatok, amiket hajlandó vállalni.

klímaautóelektromosemberenergialevegőváros