Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Az autózás jövője: a kocsi, mely képes alakot váltani, ha kell 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A közlekedés egyik igazán nagy forradalma az autók megjelenése volt. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy másoktól függetlenül lehessen utazni, akárhová, akármikor. Az autózás pedig annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy annak ellenére sem tudunk róla lemondani, hogy a károsanyag kibocsátása elképesztően hatalmas.

Elektromosság

A szennyezésre válaszul érkezett meg az elektromos autózás kora. Egyelőre a rendszer messze nem tökéletes, hiszen az elektromosságot zömmel olyan erőművekben állítják elő, ahol a fosszilis energiahordozó égetésével dolgoznak, de a fejlődés szerencsére egyre inkább a tiszta energia felé tolja el a világot.

kép: motor1.com

Azonban maradnak még gondok. A városi emberek számára az autó kicsi és praktikus kell legyen, így tudnak könnyen közlekedni és parkolni vele. Amikor azonban családjuk lesz, sokkal több dolgot kell cipelniük. Alapesetben, ha lehetőségük van rá, nem cserélik le a pici autót, hiszen az praktikus, de vesznek egy nagyobbat is, hogy az egész családtudjonmozogni nagyobb távolságokra is.

A városon kívül élők esetében pedig bár sokszor elég lenne egy pici autó is, azok sokkal kisebb hatótávja elrettenti az embereket, és inkább vesznek egy nagyobbat, amit kevésbé használnak ki. Ez pedig nem csak pénzügyi probléma. A sok második autó, vagy feleslegesen nagy autó ugyanúgy igényli az energiát, ugyanúgy le kell gyártani, anyagot, energiát felhasználva, holott kihasználtságuk nagyon alacsony. Most a Renault előállt egy tanulmányautóval, ami ezt a gondot képes áthidalni.

Tervezési bravúr

A Renault a Mitsubishi és a Nissan összefogásával létrejött egy olyan elektromos CMF-EV padlólemez, melynek mérete változtatható. Ez azt jelenti, hogy a RenaultMorphoznévre keresztelt autója alapvetően egy "kis" városi jármű, 40 kWh-s akkumulátorral, 400 kilométeres hatótávval. De ha a család szeretne útra kelni, akkor az autó egy akkumulátorcserélő állomáson a City módban lévőMorphozgyorsan átalakíthatóTravel módba. Ez 40 cm-el hosszabb és automatikusan beépül egy 50 kWh-ás akkumulátorcsomag is, vagyis az autó 700 kilométert tehet meg egy feltöltéssel úgy, hogy a család kényelmesebben fér el, mint előtte.

kép: consent.yahoo.com

lead kép: interestingengineering.com