Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Az új SUV a Tesla babérjaira tör

e-tech
2020. január 11. 11:00
null

Az elektromos autók piaca egyre bővül, köszönhetően a keresletnek. Különösen egyszegmens kezd igencsak nagy lendületet kapni, ez pedig a divat terepjárók kategóriája, vagyis az elektromos SUV térhódításba kezd.

Nem olcsó buli

Alapvetően egy SUV nem kifejezetten olcsó. Bár a piacon jelenleg elérhető legolcsóbb modell, a DaciaDuster alapára meglepően alacsony, ezért a pénzért sem légkondira, sem elektromos ablakemelőre nem számíthatunk. Ha azonban szeretnék több kényelmet és luxust is magunk körül, akkor bizony mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni.

kép: cnet.com

Ez pedig hatványozottan igaz abban az esetben, ha mindent tisztán elektromos formában szeretnénk megtenni. Szerencsére ma már nem csak a Tesla x-modellje áll rendelkezésre, hakeresgélnikezdünk, de kifejezetten olcsó járművekről most sem lehet beszélni. A piacon igen jó helyzetből indul a Hyundai, hiszen aKonaelektromos változata 10 000 000 forint alatt is elérhető.

Fisker

A márkanév itt, Európában nem annyira ismert, a tengerentúlonazonban igen, és ez ismertsége most tovább nő, hiszen megalkotta a Tesla SUV modelljeinek méltó ellenfelét. Amellett, hogy a gyártó teletömte luxussal azOceannévre keresztelt modellt, a megjelenést is közel akkorra időzítette, mikor az elektromos autók királya, vagyis a Tesla kijön a Modell Y névre hallgató SUV-jával.

AFiskerigazicsábereje azonban az ára. A Tesla vásárlói a pénzükért letisztult formákat, és magas minőségű luxust kapnak, amit a Ocean szintén ad, csak éppen sokkal olcsóbban. A Modell X 30 millió forint feletti ára lehangoló egy átlag magyar háztartásnak, aFiskerazonban 10 millió körül már elérhető lesz, vagyis árban a Modell 3 alatt van. Igaz, ehhez itthon még jönnek járulékos költségek, de az állami támogatást is igénybe lehet venni, ami valamennyit javít a helyzeten.

kép: autotimesnews.com

Az autó elegáns megjelenése mellett egy olyan funkcióval is érkezik, ami inkább érdekes, semmint hasznos. Ez a Kalifornia modellben kapott helyet, és lényege, hogy egyetlen gomb megnyomásával az összes ablak egyszerre ereszthető le. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az autó 400kilométer feletti hatótávval érkezik, és a gyorstöltésnek hála fél óra alatt 350 kilométer megtételére elegendő energiával lehet feltölteni.

lead kép: pcmag.com

pénzklímaatóelektromosemberTesla