Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Mennyire jó a hidrogénes autó?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mennyi környezetbarát egy hidrogén hajtású autó? Valóban olyan jó megoldás, mint az elsőre gondoljuk, vagy mint mindennek, ennek is megvannak az árnyoldalai?

Hyundai

Az autómárka egy nagyon érdekes reklámmal állt elő, hogy bizonyítsa a szkeptikusoknak, azüzemanyagcellásautóknak igenis van helye a piacon. Ehhez felkérték az olimpiai bajnokMieriaBelonteúszónőt, hogy egy mesterséges buborékban kocogjon egy kicsit. Ebben még nem lenne semmi fura, de a buborékhoz az egyetlen nyílás egy autó kipufogójához vezet.

kép:youtube.com

Természetesen egy hidrogénhajtású autóról van szó. Az ilyen járművek hidrogént tankolnak ahhoz, hogy képesek legyenek megmozdítani a súlyukat. A hidrogén reakcióba lép a levegő oxigénjével, így termel elektromos áramot, ami tulajdonképpen az autót hajtja. A melléktermék pedig egyszerű, tiszta víz.

A kísérlet sikeres volt, az úszónő tökéletesen egészségesen és fitten lépett elő a buborékból egy kis kocogás után, vagyis a cég bizonyította, hogy a hidrogén környezetbarát üzemanyag.

A buktató

És igazuk is van, a hidrogén elégetése során semmilyen a környezetre káros anyag nem kerül a levegőbe,mi több, az említett márka autói ráadásul egy különleges, háromlépcsős levegőszűrőt is alkalmaznak, vagyis tisztítják is a környezetet.

kép:rsc.org

Akkor vajon miért is vannak ellenzői a technológiának? Egyszerűen azért, mert a hidrogén bizony nem fán terem, azt valahogyan elő kell állítani, vagy ki kell nyerni.Ennek elsődleges forrása bizony a földgáz, melynek kitermelés és maga a hidrogén “lecsapolása” is károsanyag kibocsátással jár. A földgázról pedig még nagyon nagy jóindulattal sem lehet állítani, hogy megújuló energiaforrás, vagyis egyelőre a hidrogénautózás nem éppen környezetbarát megoldás.

Ugyanakkor legalább a serpenyő egyik nyelve kisebb lesz, mint a villanyautózás esetében. Legalább maga az autó nem juttat károsanyagot a környezetbe, a technológia pedig rohamtempóban fejlődve utoléri a kívánalmakat, innentől kezdve pedig az utakon szaladgáló alternatív, tiszta hajtással rendelkező autók már tiszta hasznot jelentenek a városoknak, az embereknek, a Földnek.

lead kép:smmt.co.uk