Ez lehet eddig nem tudtuk, pedig elképesztően fontos. Minden falattal döntést hozunk – nemcsak magunkról, hanem a bolygónkról is
Gyakran hisszük, hogy az éghajlatváltozás fő felelősei a repülők, a gyárak vagy az autók, miközben csendben, nap mint nap, mi is hatalmas hatással vagyunk a bolygónk jövőjére – már azzal is, amit a tányérunkra teszünk.
A globális üvegházhatású gázok közel harmadáért az élelmiszertermelés felel. És ez nem csak a nagyüzemi állattartás problémája – a pazarlás, az iparilag feldolgozott ételek, vagy épp a reggeli kávénk is részei ennek a láthatatlan terhelésnek. A jó hír viszont az, hogy egyszerű váltásokkal jelentősen csökkenthetjük az úgynevezett élelmiszer-földlábnyomunkat. Ez nemcsak a bolygónak kedvez, de nekünk is – az egészségünknek, a pénztárcánknak, sőt az étkezéseink örömének is.
A kutatások egyértelműek: a növényi alapú ételek előállítása összehasonlíthatatlanul kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint az állati termékeké. A klasszikus vörös húsok – marha, bárány, sertés – vezetik a negatív listát, de sokak meglepetésére a csokoládé és a kávé is a bolygóterhelő élvezetek közé tartozik. Ez nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondanunk. Elég, ha néha csirkét választunk marhahús helyett, ha növényi tejet öntünk a kávéba, vagy ha heti három helyett csak egyszer nyúlunk a kakaós sütihez. Ezek az apró döntések összeadódva elképesztő változást hozhatnak – a George Institute kutatása szerint akár 70%-kal is csökkenhet az étkezéssel járó kibocsátás, ha tudatosan váltunk alacsonyabb karbonlábnyomú alternatívákra!
A szabály egyszerűbb, mint gondolnánk: ami jó a testednek, az jó a bolygónak is. Ha friss gyümölcsöket és zöldségeket nassolsz cukros kekszek helyett, az nemcsak vitaminban gazdagabb választás, de karbonlábnyom szempontjából is verhetetlen. A túlfeldolgozott ételek – gyorsfagyasztott pizzák, chips, reggelizőpelyhek – gyártása és csomagolása hatalmas energiát igényel, miközben valódi tápanyagot alig tartalmaznak. A rostban gazdag, friss ételek nemcsak tovább laktatnak, de elkerülhetővé teszik az impulzusvásárlást is – ezzel pedig közvetlenül a szemetesben landoló ételhalmokat is visszaszorítjuk.
Ha van egyetlen aranyszabály, ami mindent megváltoztat, az ez: vásárolj szándékkal. A hűtő mélyén penészedő zöldség, a „biztos jó lesz még valamire” megvett zacskós leves vagy az elfelejtett túró nemcsak a pénztárcánkat bántja, de a bolygót is – minden egyes meg nem evett falat gyártása és szállítása ugyanis értelmetlen kibocsátást eredményezett. Már azzal is sokat tehetünk, ha listával megyünk boltba, ha hetente egyszer „maradékmentő” főzést tartunk, vagy ha megtanuljuk újrahasznosítani a zöldségek levelét, héját, magját.
A tudatosság nem lemondás – sőt, sokszor kreatív, ízletes és gazdaságos megoldásokhoz vezet.
Nyitókép: DOERS / Shutterstock
Forrás: The Guardian