Március 31. Hétfő, Árpád

Ha azt gondolnánk, hogy minden gyom haszontalan, tévedünk! 

Mi is az a gyom? Az a növény, mely számunkra nem ideális helyen és nem ideális időben nő. Ennek megfelelően likvidáljuk, hiszen a gyom csak árthat. Nos, ez utóbbi kijelentés nagyon nem igaz! 

Zöld zónanövénygyométel
2025. március 27. 11:00


A gyomokkal teli kert nem szép látvány. Már maga a szó, a “gyom” is arra utal, hogy valami rossz, irtandó dologról van szó. Pedig gyomnak tekintünk sok olyan növényt is, melyek nemcsak szépek, hanem kifejezetten hasznosak, sőt, ehetőek is! 

Gyom vagy hasznos segítő?
Gyom vagy hasznos segítő? Fotó: Pixabay

Gyomok, amik egyáltalán nem haszontalanok 

  • Tyúkhúr 
    Szinte mindenki ismeri, akinek kertje van. Tömött, összefüggő telepekben terjed, ezáltal takarja a talajt. Ez a nagyobb növények alatt kifejezetten hasznos! Megtartja a nedvességet, önmaga tápanyagigénye igen alacsony, ráadásul szép, zöld szőnyeget ad és még virágzik is. Emellett pedig ehető, sőt, finom is, salátákban remekül megállja a helyét, de más ételekben is jó választás lehet. Ugyan gyomként tartjuk számon, a tyúkhúr is gyógynövény, nagyobb mennyiségben hashajtó hatása van – ezt azért a saláta készítésénél vegyük figyelembe. 
  • Pitypang 
    Nemcsak nekünk, a méheknek is nagyon fontos, sőt, az összes beporzónak! Ezzel a növénnyel becsalogathatjuk a hasznos rovarokat a kertbe, miközben a növény javítja a talaj minőségét nem utolsó sorban pedig a fűben kifejezetten jól mutat! Ehető, zsenge levelei, sárga virágai és bimbói is, sőt, régebben gyökerét is hasznosították. Igen, ennek is van gyógyhatása, vízhajtó hatású, enyhén kesernyés ízvilágú növény, salátákba kiváló. Arra azért figyeljünk, hogy a levágott virágfejek a komposztban is képesek “beérni” és elszórni a magokat, így az egész kertben gyorsan képesek elterjedni! 
     
Gyakorlatilag a pitypang minden része ehető.
Gyakorlatilag a pitypang minden része ehető. Fotó: Pixabay
  • Libatop 
    "Nemszeretem", magas gyom, amivel csak a gond van? Nagyon nem! A libatop ehető, friss hajtásai és levelei nyersen és főzve is finomak (oxálsav tartalma azonban magas, így mértékkel fogyasszuk). A veteményesben is van helye, mert a tetvek nagyon szeretik. Annyira, hogy inkább a libatopra másznak, mint a lóbabra vagy a spenótra, ezzel pedig nagyon sok kellemetlen perctől óvnak meg minket. A libatop nagyon sok magot termel, így még virágzás előtt vágjuk le, majd tegyük a napra, így a tetvek is elpusztulnak. 
  • Kövér porcsin 
    Duci levelei elcsúfítják a kertet, legalábbis sokak ezt gondolják róla, pedig nemcsak mutatós, hanem nagyon finom is. Lédús, savanykás ízvilága tökéletes a salátákba. Vas, kalcium és kálium tartalma is magas, emellett bőven találunk benne omega-3 zsírsavakat is. A talaj takarásában is egész ügyes, emellett pedig lazítja is azt, ráadásul szinte minden talajon megél és a szárazságot is jól tűri, így segít a kultúrnövények életben tartásában is. 

forrás

Nyitókép: Pixabay

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!