Április 27. Szombat, Zita

Harmadával is csökkenhetne a műanyagszennyezés, ha mindenhol tiltott lenne az egyszer használatos műanyag zacskó...

Zöld zóna
2024. február 04. 14:00
Cropped,Image,Group,Of,Volunteers,Cleaning,Up,Beach,Line

Amikor nagyanyáink bevásárolni indultak, a kosarat mindig vitték magukkal. Ha most mennek, akkor a gurulós bevásárló kocsit viszik, vagy textil zacskókat, sőt, ma már ezt tesszük mi is, hiszen az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása rászoktatott minket arra, hogy kicsit előre gondolkozzunk ezen a téren.

Above,View,With,One,Eco,Bag,And,Many,Plastic,Bags.
Fotó: YesPhotographers

Sajnos világszerte egyelőre nem történt meg a tiltás, holott erre nagy szükség lenne. Egy az USA-ban született tanulmány adatai szerint egy ember átlagosan 300 egyszer használatos műanyag zacskót “fogyaszt” egy év alatt, ami hatalmas szám.

1,Dollar,Vegetable,Bags,Containing,Onions,And,Potatoes.,Blemished,Or
Fotó: sophiecat

Betiltásuk révén a műanyagszennyezés jelentősen visszaszorítható lenne, hiszen ezek a zacskók se nem bomlanak le, se nem hasznosíthatóak újra. Gyártásuk és ártalmatlanításuk ráadásul jelentős szénlábnyommal is rendelkezik.

Ban,Single,Use,Plastic,,Stop,Sign.,Choose,Plastic,Free.,Zero
Fotó: Bogdan Sonjachnyj

A kalkuláció alapján a teljes betiltásuk után a világon harmadával kevesebb műanyaghulladék keletkezne, ami nem elhanyagolható, emellett pedig kiiktathatnánk azt a műanyagtípust, mely a legtöbb tengeri állat életét követeli. Persze nem megoldás a papír egyszer használatos táskákra való áttérés sem - tulajdonképpen magát, az “egyszer használatos” elgondolást kellene végérvényesen kigyomlálni az emberek tudatából - ezután jöhetnek a műanyagok is.

 

műanyaghulladékkörnyezet