Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Óvatosan az őszi levélkupacokkal, a sünök lakást keresnek télre

Zöld zóna
2023. november 11. 14:00
null

Az ősz a kerti munkák időszaka, ilyenkor sokan akkurátusan elkezdik kitakarítani a kertet. Összeszedik a lehullott lombokat, nyesedékeket, az utolsó fűnyírás hulladékát és kupacokba rendezik azt, majd megpihennek, és a kupacok várják a továbbiakat.

Ezek a levelek és nyesedékek kellemes búvóhelyet jelentenek a sünöknek. Tény, hogy téli álomra csak akkor hajtják fejüket, ha tartósan 8°C alatt van a hőmérséklet - ez pedig most még egy darabig nem fenyeget minket.

Az elvackolás azonban fontos, hiszen a sünök túlélése függ tőle, ha pedig a kertben sün is van, akkor a kártevők száma erősen megcsappan – vagyis kedvelt vendég! Nyilván nem a legjobb, ha esetleg beköltözik a még elpakolásra váró kupacba a kert közepén, így érdemes azokat szétbontani. Ehhez azonban semmi esetre se használjunk hegyes vagy éles szerszámot, és csak óvatosan csináljuk.

Ha szétszedtük a kupacot, és az sünmentes, akkor minden rendben. Ha azonban találtunk benne sünit - esetleg a mulcsolást is megoldanánk, vagy kis kuckót készítenénk a szúrós vendégeknek - akkor készítsünk levélhalmot egy félreeső helyen, bokrok alatt és oda szállásoljuk el a süniket.

képek és lead kép: shutterstock

sünkertálomkupacok