Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Jön a túristaadó

Zöld zóna
2023. november 10. 08:00
null

Az ökológiai rendszerek védelme kiemelt jelentőségű, hiszen fenntartásuk a kulcs a változatos és az embereket is eltartani képes természethez. Ezt felismerte Izland is, ahol a turisták áradata egyre nagyobb nyomást helyez az ökoszisztémákra.

Csodaszép hely, ráadásul Izlandot többnyire éppen a természeti kincsei miatt keresik fel az emberek, vagyis annak megőrzése nem csak a klíma és természetvédelem szempontjából fontos, hanem gazdaságilag is kiemelt jelentőségű.

Izland gazdasága igen nagy mértékben támaszkodik a turizmusra, ami pedig egyre és egyre nagyobb méreteket ölt. Ez persze jót tesz a gazdaságnak, de jó eséllyel pusztítja el éppen azt, ami miatt özönlenek az emberek a szigetre. Ennek okán vezet be Izland turistaadót, amit minden ide látogatónak meg kell fizetnie - bár mértéke egyelőre még nem tisztázott.

Az ország törekszik a nettó zéró kibocsátásra, ennek céldátuma 2040. Az új adó többek közt ebben is segítené a szigetet, hiszen az infrastruktúrára nehezedő nyomást, a szálláshelyek modernizálását, zéró kibocsátás felé történő elmozdulását, és persze a tömegturizmus romboló hatásának visszafordítását kívánják megoldani belőle.

képek és lead kép:shutterstock

természetvédelemIzlandturizmus