Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Egészségügyi és környezeti előnyei is bőven vannak a növényi húshelyettesítőknek!

Zöld zóna
2023. november 06. 08:00
null

A hús életünk, ételünk fontos része, de nagyon úgy tűnik, túlságosan is nagy jelentőséget kapott tőlünk. Hiszen ekkora mennyiségben nincsen rá szükségünk, sőt, tulajdonképpen nagyon jól ellennénk hús nélkül is. Ez különösképpen igaz a 21. században, amikor már képesek vagyunk az állati eredetű fehérjék helyettesítésére, esetleg laborban történő előállítására.

Utóbbi nagyon nem népszerű lehetőség, a húshelyettesítők, melyek tulajdonképpen növényi eredetű élelmiszerek azonban ígéretes lehetőségek. Sőt, még ennél is többet adhatnak nekünk, ahogyan arra Szenderák János, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának kutatója egy friss publikációban is rámutatott.

A növényi alapú húshelyettesítők ugyanis képesek csökkenteni egy sor betegség kialakulásának kockázatát. Teszik ezt akképpen, hogy csökkentik a túlzásba vitt állati eredetű fehérjék, a zsír és a cukor bevitelét, miközben ízük és állaguk szinte teljesen azonos a megszokott húskészítményekével.

Nem utolsó sorban a húsfogyasztás jelentős csökkentése nélkül a klímakatasztrófa és a biodiverzitási válság elleni fellépés reménytelen. Ma a világon a termőterületek mintegy 70%-át használjuk takarmány termelésre, a húsfogyasztás pedig a mai trendeket nézve 2050-re akár 60-70%-kal is nőhet. Ennek feltételeit a bolygónk nem képes megteremteni, hiszen igen alacsony hatékonysággal lesz a takarmányból fogyasztható kalória.

képek és lead kép: shutterstock

klímakatasztrófahúsfogyasztáshús