Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Dubai víz alatt 1000 km/h-val száguldó vasutat akar építeni

Zöld zóna
2023. november 09. 08:00
null

Tagadhatatlan tény, hogy a vonattal való közlekedés az eddigi leginkább környezetbarát megoldás, messze jobb, mint a repülő, de az elektromos autózást is lepipálja - nem is kicsit. Ambiciózus tervek éppen ezért szerte a világon vannak ezzel kapcsolatban.

kép: rvcj.com

Talán az egyik legismertebb a Hiperloop, mely egy vákuum vasút, amit Elon Musk álmodott meg és ötletét közkincsé tette, hogy mások is tovább gondolhassák, megépíthessék, létrehozhassák. Ez azonban egyelőre még várat magára.

Egy másik projekt azonban így első blikkre nagyobb lehetőséget mutat. Ennek oka nem az, hogy kevésbé grandiózus, hanem az, hogy Dubai tervezi megépíteni, és ez a terület bizony szeret elképesztő, a lehetetlennel határos mérnöki bravúrokat megvalósítani. Ezúttal a Dubai – Mumbai utazást szeretnék kicsit rövidíteni.

kép: lovin.co

Ez a táv repülővel 3 óra, a tervezett vonattal azonban csak 2. Ennek oka, hogy a vonat 1000 km/h-val haladna, mindezt egy zárt csőben, a tenger alatt. Ráadásul áruszállításra is használnák, ugyanakkor, csak hogy még elképesztőbb legyen a már 2018-óta létező terv, a cső, amiben a vonat haladna, átlátszó lenne, hogy az utasok nézelődhessenek. Bár szívesen látnánk a tengeri élővilágot a vonaton utazva, 1000 km/h-ás sebességnél azért olyan túl sok dolgot nem tudnánk megfigyelni...

képek és lead kép: easemytrip.comm

MumbaiközlekedésDubai