Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Bécs forrásvízzel helyettesítené a fűtés terén a gázt

Zöld zóna
2023. november 27. 14:00
Boiling,Water,Splash,With,Steam,On,Black,Background,Closeup

Az igazán nagy szó, ha a talajban, mélyen olajat találunk? Hát, most már nem igazán. Sokkal jobb, ha például forró vizet fedezünk fel. Ez történt nem is olyan régen Bécsben, pontosabban a város alatt 3 km-es mélységben.

June,17,,2004.,Spittelau,Waste,Incineration,And,District,Heating,Plant
Fotó: Cezary Wojtkowski

A jelentős forróvízvagyon pedig beindította a fogaskerekeket, hiszen a város célja 2040-re klímasemlegessé válni - és ehhez igen jó úton haladnak. A károsanyag-kibocsátás szempontjából az egyik fő “ellenség” a távhő, mert bár már most is klasszisokkal környezetbarátabb megoldás, mint az egyéni fűtés, de még nem eléggé.

Bubbles,In,Boiling,Water
Fotó: akarlas

A tervek szerint a vízvagyont úgy hasznosítaná a város, hogy azt a felszínre hozva hőcserélőkkel kinyernék belőle a hőenergiát, majd a kihűlt vizet visszapumpálnák eredeti lelőhelyére. Ezzel egy körforgásos, zárt rendszert hoznak létre, ami így fenntartható és minimális kibocsátással jár.

Vienna,,Austria-,March,11,,2020:,Vienna,City,Incinerator.
Fotó: Zapylaiev Kostiantyn

A terv mintegy 80 millió eurót emészt fel, de megvalósításához kevés a város energiacége. Éppen ezért társul az OMV-vel, pontosabban egy közös céget hoznak létre a vízvagyon megmozgatásához. Az olajvállalat ugyanis a fúráshoz, míg az energiacég a lakossághoz való eljuttatáshoz ért - így kettejük közös munkája elvben igencsak kedvező lehet.

távhőfűtés