Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Amikor a beporzókról beszélünk

Zöld zóna
2023. november 08. 11:00
null

Amikor a beporzókról beszélünk, hajlamosak vagyunk kizárólag a méhekre koncentrálni. Holott olyan hasznos rovarok is részt vesznek ebben a folyamatban, mint a darazsak – amiket nem szeretünk, és sokszor lecsapkodjuk őket - vagy mondjuk a lepkék, melyek ugyan gyönyörűek, de hernyóik megrágják a dísznövényeket.

Valamit valamiért - szól a mondás, vagyis a hernyókra bizony nagy szükség van. Ráadásul nem is csak a beporzás okán, hanem mert sok madárfaj táplálkozik velük - a cinkék például szinte kizárólag hernyókkal etetik fiókáikat.

Szerepük tehát fontos, azonban a Cambridge-i Egyetem friss kutatása rámutat arra, hogy sajnos a hernyók nem viselik jól a szélsőséges időjárást. Testhőmérsékletüket nagyon rosszul szabályozzák, azaz a nagy melegekbe és a nagy hidegekbe is belepusztulhatnak igen nagy számban. Ez pedig nem csak a pillangók látványától foszthat meg minket, hanem a környezetünkben létező ökoszisztémákra is nagy hatással lehet.

Bár “kártevők” a hernyók, de könnyen be lehet látni, hogy szükségünk van rájuk, szerencsére még segíthetünk is nekik, hogy a kertben életben maradjanak. Ehhez nem is kell más, mint mikroklíma, enyhet adó árnyék. A kertben pedig ezt viszonylag egyszerűen el lehet érni és nem csak a fákkal, hiszen,ha egy kisebb részen magasra hagyjuk nőni a füvet, már azzal is sokat segíthetünk a későbbi pillangókkal csurig töltött környezeten!

képek és lead kép: shutterstock

rovarhernyóbeporzás