Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

A távhőé a jövő? Talán, de nem feltétlen úgy, ahogy most van...

Zöld zóna
2023. november 20. 14:00
null

A közlekedés terén igen nagy előrelépéseket láthatunk, még akkor is, ha sokan vitatják ezek szükségszerűségét vagy éppen környezetbarát voltát. Azonban azt mindenképpen érdemes tisztázni, hogy a fűtés - és persze a hűtés - felelősek a károsanyag-kibocsátás egy igencsak jelentős hányadáért, amin a gázfűtés ugyan segít, de nem sokáig tesz eleget a környezeti kihívásoknak...

A biomassza alapvetően jó megoldás lenne, hiszen ezzel nettó zéró lehetne a károsanyag-kibocsátás, de a fatüzelésnek számtalan hátránya van, arról nem is beszélve, hogy ehhez az égetésből ki kellene hagyni a bútorlapokat, maradék parkettát, rossz raklapokat és egy sor más, egyébként előszeretettel tüzelt faárut is.

Remek alternatíva lehetne azonban a energiatermelő közösség, vagy talán egyszerűbben értelmezhető a távhő kifejezés. Vagyis, egy adott terület közösen termeli meg a számára szükséges energiát, amit azután elosztanak. Erre számos példa van már az északi területeken, de idehaza sajnos még a jogi környezet megteremtése sem került szóba.

Pedig érdemes lenne foglalkozni a dologgal, hiszen így gyorsan és biztonságosan csökkenthető lenne a károsanyag-kibocsátás, hiszen már akkor is jelentős csökkenés tapasztalható lenne, ha a távhő a fosszilis anyagokkal működik. Mindezt még a megújulók jelentette kombinációs lehetőséggel is felturbózva nagyon is hatékony alternatíva lehetne a fűtésre.

képek és lead kép: shutterstock

megoldáshátránykárosanyaggázfűtésfatüzelés