Május 3. Péntek, Irma, Tímea

2 m/s szelet is képes hasznosítani egy új szerkezet

Zöld zóna
2023. november 26. 14:00
Image,Of,Green,Micro,World,,Book,Covered,With,Green,Grass

A zöld energiaforrások minél ügyesebb kiaknázása egy olyan cél, amiért érdemes tenni. Ez még akkor is igaz, ha elsőre talán nem tűnik olyan fontosnak egy-egy ilyen lépés. Ez lehet az érzése az embernek azzal a találmánnyal kapcsolatban is, amire már az ipari szereplők is felkapták a fejüket.

Wind,Turbine,Clean,Energy,On,Orange,Shade,Color,Background.,Clean
Fotó: smshoot

Egy aprócska szélturbináról van szó. A kifejezetten olcsó, és tényleg pici szerkezet nagyjából 290 mikrowatt áramot képes előállítani, ami valljuk be, nem éppen sok. De akkor mire fel a nagy érdeklődés?

Wind,Power,Tower
Fotó: randersonmorais

Az eszköz arra alkalmas, hogy a szenzorok, kis ledek vagy hasonlóan kis áramfelvételű eszközök működtetésénél kiváltsa a lítium-ion elemeket és akksikat. De még ez sem lenne akkora szó, hiszen láttunk már ilyet nem is egyet.

Wind,Turbines,In,The,Rising,Sun
Fotó: Ilona Seipp

A mostani szerkezet azonban amellett, hogy nagyon olcsó, már 2 m/s-os szélerősség mellett is képes a termelésre. Ez pedig igencsak gyengécske fuvallat, hiszen alig haladja meg a 7 km/h sebességet. Ha pedig ebben az eszközben sikerül ekkora érzékenységet elérni, miért ne lehetne más eszközökben is finomítani a lehetőségek határait?

 

energialehetőségszél