Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Sajnos a papírpohár sem sokkal jobb a környezetnek, mint a műanyag

Zöld zóna
2023. szeptember 04. 14:00
null

Sokszor és sok helyen került elő évekig, hogy mennyire nem jó az egyszer használatos műanyag, hogy milyen környezetterhelést jelent és persze az, hogy mielőbb meg kell tőle szabadulni. A kijelentés értelmezésébe azonban kis hiba csúszott.

Nem csak a műanyaggal van ugyanis gond, hanem az egyszer használatos lehetőséggel. A műanyagról ugyanis fokozatosan áttértünk a papírra, ami azonban sajnos a friss kutatások alapján nem sokkal jobb megoldás.

A papír ugyanis nem vízálló és a zsírt sem igazán tolerálja. Hogy ez ne így legyen egy bioműanyaggal vonják be a felületét, ami sajnos ugyanúgy szennyezi a környezetet, mikroműanyagok kerülnek ki belőle és vegyi anyagokkal is rombolja a természetet.

A Göteborgi Egyetem kutatóinak tanulmánya rámutat, hogy nem az anyagot kell variálni, hanem az egyszer használatos lehetőségeket kell elengedni. Ezek ugyan nagyon praktikusak és kényelmesek, de sehogy sem működőképesek hosszabb távon. Ha valamit el akarunk vinni, azt vigyük is vissza, vagy vállaljuk, hogy lényegesen többe kerül majd. Ennek azonban élelmiszer-biztonsági vonatkozásai is vannak, vagyis a képlet messze nem ilyen egyszerű...

képek és lead kép: shutterstock

környezetterheléspapírpohármikroműanyag