Április 27. Szombat, Zita

Pekingben a légszennyezettség csökkenésével 2 évvel nőtt a várható élettartam

Zöld zóna
2023. szeptember 03. 08:00
null

Hogy van-e értelme harcolni egy tisztább bolygóért? Mindenképpen és erre talán jó példa lehet Kína, pontosabban Peking, ahol az utóbbi 10 évben a környezetvédelmi erőfeszítések nyomán nagy változások mentek végbe.

Ezt bizonyítja egy amerikai tanulmány, mely rámutatott, hogy napjainkban a kínai főváros levegőminősége annyit javult, hogy 2 évvel nőtt meg az ottaniak várható élettartama. A környezetvédelmi miniszter pedig büszkén jelentette, hogy Pekingben újra kék az ég.

A szmog eddig ezt a színt eltakarta, de mielőtt bárki sietve pakolni kezdene a költözés gondolatával azt azért hozzá kell tenni, hogy jelenleg is 40%-kal magasabb a szennyező részecskék aránya a levegőben, mint amit a WHO még elfogadhatónak ítél az egészség szempontjából.

Hogy mivel érték el a javulást? Összetett intézkedésekkel, amikkel sokszor kicsit sem voltak népszerűek. Egyrészt korlátozták az új autók eladását a városban, betiltották a hagyományos fűtési módokat és bevezették a gázfűtést (ez kifejezetten sokat javított a helyzeten, hiszen a pekingi családok bármit eltüzeltek a kályhában, ami éghető volt), valamint bezárták a város közelében működő szénerőműveket és az ipari létesítményeket a városon kívülre költöztették.

Láthatóan lehet tenni a légszennyezettség ellen, és az is látható, hogy ehhez bizony áldozatokat kell hozni, ami jellemzően inkább csak a kényelmünket érinti. Cserébe viszont éveket kaphatunk, ami azért nem kis dolog...

képek és lead kép: shutterstock

Pekingvárható élettartamlevegő