Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Nagyon úgy tűnik, hogy egy régebbi energiaegyezménynek befellegzett

Zöld zóna
2023. szeptember 10. 14:00
null

Létezik egy egyezmény, az Energia Charta Szerződés - ECT, melyet még 1990-ben hoztak létre, és célja az volt, hogy a Szovjetunió országaiban működő energiavállalatokat védje a kormányzati kisajátítástól. Ennek akkor hatalmas jelentősége volt, és a világ számos országa csatlakozott is a kezdeményezéshez.

Mostanra azonban nagyon is hátráltató tényezővé lépett elő. Sok esetben ugyanis a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cégek arra használják az egyezményt, hogy bepereljék a kormányokat, amiért számukra kedvezőtlen politikai körülményeket teremtenek, és a megújulók felé billentik el a mérleg nyelvét.

A probléma valós, olyannyira, hogy az országok tömegesen vonulnak ki a szerződés mögül - köztük az EU országai is. Nagy Britannia azonban egész idáig a szerződés módosítása mellett érvelt, annak megtartásáért küzdött, de úgy tűnik, itt a vége.

Az Egyesült Királyság ugyanis szintén az ECT-ből való kilépését tervezi, mivel, ha ezt nem teszi meg, a mostani szerződés adta keretek, vagy inkább lehetőségek közt a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cégek akár 1 milliárd dolláros összeget is legombolhatnak az államról, mely az adófizetők pénze, és amiért finoman szólva is morcosak lennének az emberek...

képek és lead kép: shutterstock

világECTenergiavállalat