Április 27. Szombat, Zita

Le kellene faragni az EU-ban a légszennyezettségi minimum értékeket...

Zöld zóna
2023. szeptember 11. 08:00
null

A légszennyezettség központi kérdés, és nem csak azért, mert erősen ront rajta az éghajlatváltozás. A levegő minőségének fenntartása nem olcsó mulatság, ám tény, hogy a rossz levegőminőség még többe kerül!

Az ugyanis szinte minden emberre negatív hatást gyakorol, különösképpen a légúti betegségben szenvedőkre. De a szakértők szerint növeli a tüdőbetegségek kockázatát a gyerekeknél is, akik gyorsabban lélegeznek és lényegesen több időt töltenek a szabadban, mint a felnőttek.

Ennek megfelelően a 160 ország több mint 30 000 tüdőspecialistáját képviselő European Respiratory Society igyekszik elérni, hogy az EU igazítsa a levegőminőségi előírásokat a WHO által meghatározott értékekhez.

Jelenleg az EU 25 mikrogramm finomszemcsés részecskét (PM2,5) engedélyez köbméterenként a levegőben, míg a nitrogén-dioxid megengedett mértéke 40 mikrogramm/köbméter. Ezzel szemben a WHO a PM2,5 esetében 5 mikrogramm, míg a nitogén-dioxidnál 10 mikrogramm jelenlétét tartja elfogadhatónak köbméterenként. A határértékek leszállítása azonban komoly gazdasági megterhelést is jelent az EU országai számára, mindezzel együtt a kezdeményezés érthető, hosszabb távon pedig kifizetődő is!

képek és lead kép: shutterstock

minőségEUlevegő