Április 27. Szombat, Zita

A Maui tűzvész az óceánban is katasztrófát okozhat a hamun keresztül

Zöld zóna
2023. szeptember 11. 14:00
null

A Maui szigetén tomboló tűzvész hatalmas katasztrófába torkollt, hiszen több, mint 100 halálos áldozattal kellett számolni, miközben a világ kultúrája szegényebb lett egy történelmi jelentőségű várossal - melyet szinte teljesen elemésztett a tűz.

kép: AFP

Azonban más gondok is vannak a leégett helyszínen. Nem csak az erdőségek lettek hamuvá, hanem a házak, autók, lakásfelszerelések is - ezekből pedig számos olyan vegyi anyag kerül ki, mely a környezetre és az emberekre nézve is mérgező.

Sajnos már most lehet tudni, hogy az érintett terület ivóvíz készlete szennyeződött, a lakosok figyelmét fel is hívják, hogy ne igyák a csapvizet, mert abban rákkeltő benzol lehet. A tudósok pedig igyekeznek minél hamarabb megvizsgálni, milyen károkat okozhatott a vízkészletekben a tűz.

kép: Hiroto Sekiguchi - Yomiuri - The Yomiuri Shimbun via AFP

Ráadásul nem is csak az ivóvíz van veszélyben, hanem a part közeli ökoszisztémák is. Bár a hamut a partoknál egy biológiailag lebomló talajstabilizátorral fújják le – ez megakadályozza, hogy a hamu még nagyobb mennyiségben kerüljön a vízbe -, már eddig is adódhattak katasztrofális következményekkel járó szennyeződések. Ezek pedig az elpusztult történelmi város mellé letarolhatják a gazdaságilag és kulturálisan is pótolhatatlan korallzátonyokat, ezzel kivégezve a helyi közösségek identitását.

kép: Mandel NGAN - AFP

lead kép: Mandel NGAN - AFP

katasztrófahamuivóvíz