Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Igen, újra meg lehet mártózni a Szajnában Párizsnál, és ehhez 100 év kellett...

Zöld zóna
2023. augusztus 04. 14:00
null

Az emberi tevékenységgel kapcsolatosan főleg a klímakatasztrófa okán mostanában nem sok jót hallunk. A jelentős mértékű rombolás mellett azonban találhatunk példákat arra is, hogy ha akarjuk, a dolgokat jó irányba is képesek vagyunk formálni.

A Szajna Franciaország fővárosán is keresztül kanyarog, lenyűgöző hidakkal tagolva, ám fürdeni a folyóban mintegy 100 esztendeje nem lehet. A víz rettenetesen koszos, a mártózás egészségkárosító hatású lenne, pontosabban lett volna.

Az utóbbi években ugyanis mintegy 1,5 milliárd eurót ölt Párizs abba, hogy a Szajna fővárosi szakasza újra élhető, úszható legyen. A problémát a szennyvíz kezelése jelentette, melyre ugyan nagyon jó rendszer épült ki, de heves esőzések alkalmával a túlcsordulás miatt a folyóban a szennyező anyagok mértéke nagyon magasra emelkedett. Ennek eredményeképpen ott, ahol 1900-ban még olimpiai szám gyanánt horgásztak a sportolók, a hatvanas évekre már csak három halfajt sikerült azonosítani.

A beruházás egy hatalmas föld alatti tartályt is tartalmaz, mely tulajdonképpen azt a bizonyos túlcsorduló szennyvizet képes befogadni, mely a folyó jelentős szennyezését okozta – persze sok más fejlesztés is belefért még az összegbe. A lényeg azonban az, hogy napjainkban a folyóban 35 halfajt sikerült azonosítani, miközben az embereknek 100 év eltelte után újra megengedték a fürdést a Szajnában. A folyómederben szaporodnak a víz alatti növények, ami kifejezetten jó hír, hiszen ez gyorsítja a víz tisztulásának folyamatát is. Párizsban így már egy fokkal könnyebb lesz elviselni a klímakatasztrófával érkező hőséget, és talán az irány is megvan, merre kell fejleszteni a területet, az emberiségnek.

képek és lead kép: shutterstock

Szajnafővárosfürdés