Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Energiavámpír gépek a házban - érdemes odafigyelni, mert sokat lehet spórolni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiatakarékosság egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, főleg úgy, hogy a rezsivédelem már csak egy bizonyos szintig él, az áram ára pedig erősen ingadozik. De ha nem csak a pénztárcánkra koncentrálunk, hanem a bolygó érdekeit is nézzük, akkor mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogyan és hol szökik el az energia a házból, hol költünk feleslegesen az áramra.

A modern technológiák terjedése szinte valamennyi háztartásban jelen van. Ez egyrészt jelenti azt, hogy egyre energiatakarékosabb eszközökkel rendelkezünk, de azt is, hogy egyre több a kütyü, amit tölteni, működtetni kell. Az inhabitat.com cikke alapján a következőképpen alakul egy átlagos háztartás energiafogyasztása százalékosan:

  • 1. Fűtés és hűtés: 45-50% a legnagyobb villamosenergia-fogyasztó az átlagos háztartásban
  • 2. Vízmelegítő: 12%
  • 3. Világítás: 9-12%
  • 4. Hűtőszekrény: 8%
  • 5. Mosó- és szárítógép: 5%
  • 6. Elektromos sütő: 3%
  • 7. Mosogatógép: 2%
  • 8. TV és kábeldoboz: 2%

Ebből látszik, hogy igazán megtakarítást a fűtés és hűtés terén érhetünk el, ez azonban jellemzően nagyobb beruházást igényel. Ha ez megvan – ne adj’ Isten egyelőre nincsen rá keret, akkor a kisebb fogyasztó megzabolázása jelenthet megtakarítást.

A tusolás kontra kád harcból a vízmelegítő energiafogyasztása alapján is egyértelműen a tusolás, sokkal inkább a gyors tusolás jelenti a megoldást. A világítás led izzóra cserélése is egy okos döntés, ráadásul nem kell mindenhova egyszerre beszerezni a drágább izzókat.

A tv, telefon, laptop, konzol és más kisfogyasztók esetében a helyzet egy kicsit másképpen alakul. Ezeket ugyanis többnyire ki kell húzni ahhoz, hogy valóban ne fogyasszanak energiát. Az átalakítók, melyek a laptop és a mobilok töltőjén is jelen vannak kis mennyiségben egyfolytában vesznek fel feszültséget, ahogyan a tv és sok más eszköz is teszi. Itt két megoldás adódik: vagy egyszerűen kihúzzuk, vállalva azt a minimális kényelmetlenséget, mely ezzel jár, vagy olyan kapcsolóval bővítjük a rendszert, mellyel ezek a fogyasztók áramtalaníthatóak. Bár valóban nem ezek adják a lakás fogyasztásának nagyját, amikor bele kell férni a rezsi-védett keretbe, nagyon sok pénzt tarthatnak meg a tárcánkban.

képek és lead kép: shutterstock