Április 27. Szombat, Zita

Az Al lehetséges pusztítása már most is megmutatkozik - az áram és vízfelhasználásban

Zöld zóna
2023. augusztus 07. 11:00
null

Itt az ideje, hogy egy kicsit másképpen kezdjük el nézni az AI-t. Sokszor éri ugyanis az a vád, hogy előbb vagy utóbb elpusztítja majd az emberiséget, ami egy feltételezés, de sajnos az alapja nagyon is megvan – persze nem úgy, ahogyan sokan gondolják.

A kattintgatással, kérdésfeltevéssel, memóriahasználattal és felhőszolgáltatásokkal kapcsolatosan hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a tényt, hogy a szerverparkok fenntartása - melyek ezeket a szolgáltatásokat lehetővé teszik – bizony óriási ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

A bitcoin mizéria erre tökéletesen rámutat. A bányászat a csúcsponton éves szinten annyi áramot használt fel, mint Ukrajna és Norvégia összesen! Ez pedig nem kis teljesítmény, arról már nem is beszélve, hogy a szerverek hűtésére vizet használunk, ami tovább tetőzi a bajt.

Az AI áramfelhasználása meredeken emelkedik, ahogyan egyre több feladatot bízunk rá. Emellett 20 kérdés és válaszai összesen 500 ml vizet, azaz egy átlagos kulacsnyi vizet használnak fel, és kérdésből lényegesen több van másodpercenként is, mint 20...

képek és lead kép: shutterstock

vízaiáram