Április 27. Szombat, Zita

A nyaralás is lehet környezettudatos, íme ehhez pár tipp

Zöld zóna
2023. augusztus 06. 08:00
null

A nyár a nyaralásokról szól, de ha tehetjük, akkor még télen is kiveszünk egy-egy hetet, hogy pihenhessünk, lehetőleg egy nyugodt tengerparton, vagy a hegyekben síelve. A turizmus nem csak a gazdaságnak nagyon fontos, de a lelkünknek is: új élmények, új kultúrák, tájak és a stressz levezetése éppen ezért nem szívesen mondunk le róla.

Az ENSZ adatai alapján a turizmus jelenleg a világ károsanyag kibocsátásának mintegy 5%-át adja, ami nem kis tétel, és ez bizony inkább emelkedik, nem pedig csökken. Mivel lemondani nem akarunk a nyaralásról, így törekedjünk arra, hogy az fenntartható legyen.

Persze ezt mondani sokkal egyszerűbb, mint megtenni, de adunk hozzá néhány tippet, ami segít abban, hogy mi az, amire figyelni érdemes még a nyaralás alatt is (igazán meglepő valószínűleg egyik sem lesz):

  • Tervezzünk! Ez igaz a bolti vásárlás és az utazás esetében is. Vagyis, amikor nyaralás alatt megyünk a boltba, akkor se vásároljunk össze mindenféle haszontalan dolgot, mert ezzel csak az élelmiszer és egyéb hulladék mennyiségét növeljük, ráadásul a pénzünk is gyorsabban csappan meg a tudatos váráslás nélkül. Az utazást külföldön, ha lehet, inkább autó nélkül oldjuk meg. A legtöbb nagyvárosnak kitűnő tömegközlekedése van, ráadásul olyan részeit is megfigyelhetjük úti-célunknak, amit autóval sokszor kihagynánk!
  • Nem kell a műanyag! Főleg az egyszer használatos vackok teljesen feleslegesek. A szívószál helyett a pohár is tökéletesen alkalmas az ivásra, de jobb megoldás a hagyományos helyett a papír, vagy fém szívószál is. A boltban is inkább a kevés, vagy semmilyen csomagolással rendelkező termékeket válasszuk, a zacskó pedig felesleges, hátizsákban is bőven elfér minden, amit csak szeretnénk venni.

  • A repülő kétségtelenül a leggyorsabb megoldás, de messze a legszennyezőbb - talán csak a hajózás érhet fel hozzá, már ha nem vitorlásról van szó. Amennyiben megoldható, válasszunk inkább vonatot, esetleg buszt.
  • A szállás kiválasztásánál a legtöbb netes oldal már a fenntarthatóság keresését is lehetővé teszi, éljünk vele bátran, hiszen ezzel is csökkenthetjük egyik kedvenc elfoglaltságunk, a nyaralás ökológiai lábnyomát!

képek és lead kép: shutterstock_

hulladéknyaraláskultúraturizmus