Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Végre csökkent az erdőirtás mértéke Brazíliában, de messze még a vége...

Zöld zóna
2023. július 17. 11:00
null

Haladnak a dolgok Brazíliában, dolgoznak a politikusok és ennek megfelelően érkeznek az ígéretek. Ebben nem különbözik Bolsanaro és Lula, a jelenlegi elnök módszere, azonban a kedvező tendenciák most megmutatkoznak.

Abban azért nincsen egyetértés, hogy mennyire köszönhető Lula politikájának az, hogy idén január és július között az Amazonas esőerdejének irtása brazil oldalon 2649 négyzetmétert tett ki, míg ugyanezen időszak alatt tavaly, vagyis Bolsanaro elnöksége alatt ez a szám 3988 négyzetméter volt.

Az esőerdőben tett károk lassan helyrehozhatatlan mértéket öltenek, többek közt ennek is köszönhető, hogy egyre nagyobb a nyomás a brazil kormányon - mely Amazónia jelentős része felett gyakorol felügyeletet -, hogy drasztikus lépéseket tegyen az erdők megóvásáért.

Lula politikájának egyik alappillére az erdőségek hatékony védelme. Ugyanakkor számolnia kell azzal a ténnyel is, hogy országában a szegénység igen nagy arányú, és sokszor az embereknek nem kínálkozik más megoldás, mint az erdőirtás és a terület megművelése, hogy képesek legyenek enni adni a családjuknak. Vagyis a megoldás messze nem az, hogy katonákkal őriztetjük az erdőt - bár erre is szükség lehet -, ennél bonyolultabb és összetettebb a probléma.

képek és lead kép: shutterstock

BolsanaroLulaAmazonaserdőirtás