Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Vége a diadalmenetnek - 46 nap után a szénnek is be kell segíteni az energiatermelésbe az Egyesült Királyságban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hőség nagy ellenfél az energiatermelés területén, ennek megfelelően a klímakrízis rányomja bélyegét az energiabiztonságunkra is. De hát éppen erre valók a napelemek, hiszen, ha nagy meleg van és tűz a Nap, akkor a termelés is felfut, vagy nem?

Felfut valóban, de azzal a ténnyel is számolni kell, hogy a napelemek hatékonysági foka a forróságban csökken. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének jó megoldások a jövőben, mint a megszokott energiatermelők.

A meleg ugyanis rontja a szén és gázerőművek hatékonyságát is és ahogyan azt láthattuk, nem tesz jót az atomenergiának sem. A hűtővíz melegedése okán ugyanis az atomreaktorokban is vissza kell fogni a termelést.

Ez most az Egyesült Királyság is erősen érzi, mert dacára a gigászi megújuló beruházásoknak, 46 nap kizárólagos megújuló energiatermelés után kénytelenek voltak újra üzembe helyezni a szénerőművek egy részét. A gond nem is annyira a termelt energia mértéke, hanem annak befogadása és továbbítása, hiszen a forróság növeli az energiaigényeket, a megújulókkal termelt energia időbeli eloszlása pedig nem szabályozható olyan jól, mint a fosszilisok esetében.

képek és lead kép: shutterstock