Április 28. Vasárnap, Valéria

Ruhajavítás? Franciaországban hozzájárulnak ehhez!

Zöld zóna
2023. július 24. 08:00
null

A körforgásos gazdaságra való áttérés egy olyan “lehetőség”, mint a zöld energiákra való átállás: lehet halogatni, de előbb vagy utóbb mindenképpen ezzel a módszerrel kell számolni. A textíliák esetében ráadásul ez nagyon jól megvalósítható, hiszen nagyszüleink is ezt tették, mi azonban valahogy megfeledkeztünk erről.

A ruhák és cipők a használt piacon egyre nagyobb számban vannak jelen, ami nagyon jó dolog, hiszen így sokkal hosszabb lehet az “életidejük”. Ma már a használt ruha nem ciki, sőt, ráadásul jóval olcsóbban juthat az ember igazán jó állapotú darabokhoz. Ez azonban még nem elég, hiszen továbbra is irgalmatlan mennyiségben kerül a szeméttelepre textil, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott. Egyrészt ezek az anyagok igen nagy mennyiségben tartalmaznak műanyagokat, másrészt a textilek zöme játszva élhetne tovább, lehetne második, harmadik, sokadik élete, mielőtt valóban hulladékként végzik, és még akkor is ott az újrahasznosítás!

Bár a használt ruha népszerű, itt lenne az ideje, hogy a javíttatás is ennyire elfogadott és keresett lehetőség legyen. Hiszen egy ügyes varrónő vagy cipész úgy képes eltüntetni a ruhák hibáját, hogy azokat később még csak észre sem lehet venni. Ebben szeretne most a francia kormány egy kis segítséget nyújtani.

Hogy ösztönözzék a lakosságot a ruhák javíttatására, egy kicsit besegítenek. Ez 6-25 eurós összeget jelenthet ruhadarabonként, ami nem elhanyagolható. A nagyjából 2000-9000 forintos hozzájárulás pedig munkahelyeket is teremt, kisvállalkozások alapját is képezheti, szóval kifejezetten jó ötlet. Hogy szükség van-e erre? Franciaországban a becslések alapján mintegy 700 ezer tonna textil kerül a hulladékba évente, és ennek jelentős hányada menthető lenne, ami hatalmas könnyebbség lenne a környezetnek és a szeméttelepeknek egyaránt, ráadásul a pénztárcákat is óvná, hiszen így egy-egy darab sokkal tovább élhetne, vagy találhatna második, harmadik gazdára.

képek és lead kép: shutterstock

műanyaghulladékszeméttelepélet