Május 7. Kedd, Gizella

A házak homlokzata is kaphat napkollektort, ráadásul kifejezetten mutatósat

Zöld zóna
2023. július 01. 11:00
null

A napenergia kihasználásának terjedése vitathatatlan és kifejezetten jó hír. Az áramtermelésre szánt napelemek lassan elfedik az összes tetőszerkezetet, de ezzel egy másik, régebbi és szintén hatékony rendszer kiszorul onnan.

A napkollektorok a meleg-víz előállításában játszanak jelentős szerepet, már ha jut nekik elegendő hely a tetőn. Mert többnyire nem jut, a kertet pedig nem szívesen csúfítjuk el a nem túl dekoratív napkollektorokkal.

A német Fraunhofer ISE kutatóintézet azonban most egy olyan panelt fejlesztett, mely nem csak esztétikus, de az épületek homlokzatára lehet helyezni, vagyis a tető megmaradhat a napelemeknek. A panel csatornarendszere eltér az eddigiektől, a bionikus eljárással készült rendszer ugyanis a levelek erezetéhez, vagy az emberi érhálózathoz hasonlóan számos elágazással rendelkezik.

A csövekben hőelnyelő folyadék van, mely egy hőcserélőhöz csatlakozik. A rendszer így nem csak a használati melegvizet képes előállítani, hanem kifejezetten magas hatásfokának köszönhetően a hőszivattyú szerepét is betölti, hiszen nem csak a napsütés energiáját, hanem a környezete hőjét is kihasználja, jelentős energiamegtakarítást érve el ezzel!

képek és lead kép: shutterstock

melegvízhomlokzatnapkollektor