Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Védelmet kapnak a panamai tengeri teknősök élőhelyei is, de vajon ez mire elég?

Zöld zóna
2023. június 26. 14:00
null

Az ember már csak olyan, hogy amihez szerinte joga van, azt zokszó nélkül meg is teszi. Egészen addig a pontig, míg a törvény mást nem mond - legalábbis elméletben. Így van ez például a panamai tengeri teknősök esetében is.

Hivatalosan létezik törvény, mely ezeket az állatokat és tojásaikat védi. Ennek értelmében a természetvédelmi területeken nem szabad bántani a tengeri teknősöket, igaz, ennek a rendelkezésnek nem túl sok esetben szereztek eddig érvényt, holott lett volna rá szükség. A rendelkezés ráadásul abban sem egyértelmű, hogy a védelem kiterjed-e a természetvédelmi területeken kívülre is, avagy sem.

Egy új rendelkezés azonban egy kissé más megközelítésbe helyezi a teknősöket. Eddig a törvény az élethez való jogukat rögzítette - bizonyos keretek között. Most egy rendelkezés a teknősöknek az egészséges élőhelyhez való jogát is elismeri. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felelősségre lehet vonni azokat a személyeket, cégeket, társulásokat, melyek a teknősök életterét szennyezik. Ez pedig mind a szárazföldi mind a tengeri területekre igaz.

A kérdés már csak az, hogy ennek a törvénynek mennyire szereznek majd érvényt és persze az, ha megteszik, meddig nyúlik majd a keze a törvény betartatóinak. A vizek szennyezése ugyanis nem feltétlenül helyi cégekhez kötődik, nemzetközi szinten érvényt szerezni egy ilyen rendeletnek pedig egy kicsit sem egyszerű feladat, főleg, ha ne adj’ Isten az egész csak egy kirakat és valós tenni akarás nem áll a hátterében.

képek és lead kép: shutterstock

törvényteknősrendelkezés