Április 28. Vasárnap, Valéria

Már a közértben is lehet erkélynapelemet venni Németországban - és nem is drága....

Zöld zóna
2023. június 27. 11:00
null

A megújuló energiák kiaknázása egyre és egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapokban is. Ez azt is jelenti, hogy az emberek igyekeznek energiatakarékos gépeket venni, illetve megtermelni maguknak a szükséges árammennyiséget - ez utóbbi azonban igen drága is lehet, idehaza pedig éppen a becsatlakozási stoppal is számolni kell.

Azonban nem kell feltétlenül egy teljes tetőre telepített rendszerben gondolkodni, legalábbis a szomszédokban. Ott ugyanis az erkélyre szerelhető, egyszerű, konnektorba dugható rendszerek engedélyezettek.

Nem csak engedélyezettek, hanem egyre nagyobb a népszerűségük is. Ezekkel az eszközökkel egy-egy nagyobb fogyasztó energiaigénye termelhető meg, mobilisak és nagyon könnyen használhatóak. Nem csoda, ha az Aldi Nord és a Lidl is árul ilyen termékeket, Németországban.

A Lidl 150 watt névleges teljesítményű szettet ad nagyjából 82-83 ezer forintért, míg az Aldi Nord 350 wattos rendszere durván 175 000 forintból jön ki. Ezek nem kigazdálkodhatatlan összegek, vagyis bőven lenne igény ilyen rendszerekre idehaza is, ám sajnos Magyarországon az ilyen napelemek nem engedélyezettek, vagyis itthon az erkély-napelemek terjedésére még várni kell...

képek és lead kép: shutterstock

NémetországLidlrendszer