Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Körforgásos gazdaság IKEA módra - használtbútort értékesít a cég nyereség nélkül

Zöld zóna
2023. június 10. 14:00
null

Az IKEA Magyarország egy igen érdekes kutatást tett közzé. Egy olyan témával foglalkoztak, melyről eddig idehaza nem álltak rendelkezésre adatok, mégpedig hogy milyen arányban szabadulunk meg használt bútorainktól, és azok hova kerülnek.

Nos, nem állunk jól - de ez talán nem meglepő. 43-59 ezer tonna bútortól szabadulunk meg évente, melynek legnagyobb százaléka hulladékégetőben végzi, kisebb százaléka lerakókban, és a legkisebb rész kerül újrahasznosításra, anyagában (a bútorfa bedarálásával újabb faanyag állítható elő) vagy egészben.

Ezen szeretne változtatni a bútoróriás, méghozzá azzal, hogy azt az igényt elégíti ki, ami egyébként a hazai vásárlóközönségben jelen van: visszavásárolja a használt IKEA bútorokat, és a vásárlási árral megegyező áron értékesíti azokat tovább. Ez persze már most is működik, hiszen a közösségi médiában és sok más online és offline felületen is lehet használt bútort venni, de sokan szeretik megnyomkodni, megfogdosni, kipróbálni a kiválasztott darabokat, és ez bizony körülményes lehet. A cég a megvásárolt bútorokból közvetlen hasznot nem remél, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsen belőle előnyük.

A nagyvállalatoknak a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése érdekében nem elég csak magukra koncentrálni. Az indirekt csökkentés (scope 3) eszköze ez, mikor a termék eladása utáni, a használat során keletkező károsanyag-kibocsátást célozza. Jelen esetben ez a bútor életének jelentős meghosszabbítását jelenti, mellyel a cég hatékonyan képes eleget tenni az előírásoknak, nem utolsó sorban pedig a körforgásos gazdaságnak is komoly lökést képesek adni általa! A rendszer tökéletesítéséhez a cég a hulladékkezelőkkel is tárgyal, hogy a kidobott IKEA bútorokat is képesek legyenek visszagyűjteni, és azoknak adni egy újabb esélyt. Emellett természetesen a javítást is ösztönzik, hiszen az áruházakban nem csak a komplett bútorokat lehet elérni, hanem alkatrészeket is, vagyis visszatérhet az a világnézet, hogy ha elromlott, javítsuk meg, ahelyett, hogy ha elromlott, dobjuk ki...

képek és lead kép: shutterstock

bútorkörforgásos gazdaságIKEA Magyarország