Május 25. Szombat, Orbán

Az újrahasznosítás nem ment meg minket…

Zöld zónaóceánmegoldásKína
2023. június 30. 14:00
null

A műanyagok problémája régóta foglalkoztatja az emberiséget, mostanra azonban égető lett a megoldás megtalálása. És most már az is egyre világosabb, hogy az újrahasznosítás sajnos nem az, amit annyira keresünk.

Újra és újra

A műanyagok termelése és kihajítása mellett egy másik problémával is számolni kell, amely sokszor elsikkad. Ez nem más, mint a hulladékok eloszlása a világban. A fejlett civilizációk termelik a műanyaghulladék jelentős hányadát, de a területükön sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen. Ez nem azt jelenti, hogy ők csak gyártanak, de nem használnak műanyagokat. A dolog úgy áll, hogy gyártanak és használnak is, ráadásul nagyon sokat, de a szemetet más országokba szállítják, hiszen meg tudják fizetni. A felvevő régió Ázsia, pontosabban Kína, Vietnam, Fülöp-szigetek, Thaiföld vagy éppen Malajzia.

kép:education.seattlepi.com

Ezzel azért van probléma, mert bizonyítható, hogy az óceánokba kerülő műanyaghulladék túlnyomó többsége 10 folyóból ömlik oda, melyek mindegyike ebből a régióból ered. Vagyis a bevitt hulladék egy jó része egyszerűen a folyókba ömlik, vagy elégetésre kerül – mely komoly légszennyezettséget okoz. De ez nem érinti személyesen a fejlett civilizációkat, így nem is foglalkoznak vele, és műanyag hulladékuk csak nő és nő.

Újrahasznosítva

A megoldást sokáig az újrahasznosításban láttuk, de ez sajnos nem fog működni. Egyrészt az újrahasznosított műanyagokat sokkal nehezebb alkotóelemekre bontva megint felhasználni, másrészt drágábbak is, előállításukat, szállításukat, kereskedelmüket tekintve, vagyis nem éri meg velük foglalkozni – vagy legalábbis messze nem annyira, mint egyszer használatos társaikkal. Ráadásul sok esetben az újrahasznosított műanyag ugyanúgy rálép a fent említett útra, és végül az óceánban végzi – mutat rá a theinertia.com cikke.

kép:shetlandtimes.co.uk

A megoldás így egyértelműen csak az lehet, hogy a műanyagok termelését és használatát is fokozatosan, de teljesen le kell állítani, mivel a rendszer nem fenntartható. Ez azonban csak az egyik összetevő. Ahhoz, hogy az emberek valóban értsék, hogy mit is jelent, amikor szemetet termelnek, ahhoz nem szabad megengedni azt, hogy ilyen egyenlőtlenül oszoljon meg a hulladék a világban. Egy magánember akkor érzi igazán, mennyi szemetet termel, és hogy mennyire nem tud vele mit kezdeni, amikor a szemétszállítás elakad, és hetekig kell a zsákok között élnie. Az országok is csak akkor értik meg, hogy a saját szemetük mekkora teher, ha azt nekik kell kezelni, és nem adhatják át másnak ezt a felelősséget.

Lebomló?

Oké, nem az újrahasznosítás a megoldás, de akkor forduljunk a lebomló műanyagok felé! Nos, megoldásnak ez sem jó... Egyre és egyre több kísérlet bizonyítja, hogy a lebomlónak mondott műanyagok bár valóban képesek erre a folyamatra, mégsem teszik. Ennek oka, hogy lebomlásukhoz nagyon speciális körülmények kellenek, amikkel a való életben igencsak ritkán találkozhatunk. Vagyis ha nem ipari komposztálóban próbálkozunk, akkor nem sok esélyünk van a műanyagokkal szemben.

De akkor mégis, mi lehet a megoldás? Egyszerűen követnünk kell azt az elvet, hogy az a jó műanyag, ami nincs! Ha lehet, semmilyen formában ne vásároljunk műanyagokat! Ez nem csak szimplán nehéz, lehetetlen, hiszen ma már szinte minden eszközünkben van valamennyi műanyag. Mégis, ha törekszünk a mennyiség minimalizálására, azzal tehetünk a legtöbbet saját egészségünkért és a bolygó megőrzéséért!

lead kép:thegreenhubonline.com