Április 27. Szombat, Zita

A Velencei-tó után a Balaton következik?

Zöld zóna
2023. június 11. 14:00
null

A klímakatasztrófa mindenhol jelen van, egyre nagyobb méreteket ölt, egyre több áldozatot követel. Ez alól messze nem kivétel hazánk sem, ahol a felszíni vizek egyre melegebbek, a vízveszteség pedig szépen lassan hatalmas méreteket ölt.

kép: sonline.hu

Ezt nagyon jól lehetett látni tavaly a Velencei-tó kapcsán, de ne legyenek illúzióink, a Balaton sem lesz kivétel a vízhiány alól, mely már 2040-re eléri azt a szintet, hogy a legnagyobb tavunk vízpótlásra szorul majd.

A szakemberek ennek menetét már kidolgozták, a tervek megvalósítása sem vesz igénybe több időt egy - két évnél, de a munkálatokat el kell kezdeni, hogy a nagyobb baj megelőzhető legyen. A megoldás a vízvisszatartás lehet, melyet a vízgyűjtőben vagy a mederben kialakított tározókkal lehet megoldani.

kép: shutterstock

A Balaton helyzete, vizének, élőhelyeinek megőrzése nagyban függ a társadalom érzékenységétől is, ezt a szakemberek is erősen hangsúlyozzák. 2040 és 2060 között a vízpótlásra még csak eseti jelleggel lesz szükség, 2060 után azonban a pótlás állandóan jelen lesz a tó életében...

kép: magyarnemzet.hu

lead kép: shutterstock

érzékenységélőhelyVelencei-tóBalaton