Április 28. Vasárnap, Valéria

Pelus para - valóban olyan hatalmas a mosható pelenka öko-lábnyoma, hogy nem is éri meg váltani?

Zöld zóna
2023. május 21. 11:00
null

A környezetvédelem közös ügyünk, szerencsére egyre többen igyekeznek egyre nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy fenntartható módon éljenek. Azonban van egy érdekes pont, amivel sokáig nemigen tudtunk mit kezdeni. Életünk első pár évében olyan mennyiségű hulladékot termelünk, melyet később nagyon nehéz “ledolgozni”. Ez pedig a pelenka.

Tagadhatatlan, hogy sokkal praktikusabb, kényelmesebb és a picik popsija is meghálálja az eldobható pelenkákat a régi textilpelusokhoz képest. Azonban elképesztő mennyiségű hulladékot generál, így nem csoda, hogy megjelent az alternatívája. De ellenzői is akadnak szép számmal, hiszen a mosható pelus sem csupa napsütés és kacagás. A mosás során vizet használunk, vegyszereket, a végtermék eltüntetése során megint csak vizet. A szárítógép használata bár nem kötelező, egyre elterjedtebb, vagyis a mosható pelusnak is van környezeti lábnyoma, méghozzá nem is kicsi. De vajon melyik a jobb?

Életciklus vizsgálattal élt a brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium, hogy megnyugtató választ adjon: melyik pelenka fajtát érdemes választani, ha a cél a környezet hatékony védelme.

A mosható pelus az ellenzői legnagyobb bánatára magabiztosan verte az eldobhatót! 90%-kal kevesebb CO2 kerül a légkörbe a gyártásuk során, mint az eldobható pelusok esetében. 40%-kal kevesebb nyersanyagot igényelnek, miközben ártalmatlanításuk 90%-kal kisebb környezeti terhelést jelent. Szóval a válasz a környezet és a babák jóléte szempontjából is a mosható pelenka, melynek környezeti lábnyoma még jobban zsugorodik, ha nem csak egy baba, hanem később a tesók is használják.

képek és lead kép: shutterstock

moshatókörnyezetpelenkaszennyezés