Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Legyen kicsit lusta kertész - a növények és a beporzók is hálásak lesznek érte!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Számtalan platformon és egyre hangosabban kiabálják a szakemberek: nagyon nagy bajban leszünk, ha nem változtatunk, mivel a méhek akár ki is pusztulhatnak. Ez pedig gond, hiszen az emberi táplálék 35%-ért felelnek a beporzó rovarok, melyek 90%-át adják a méhek.

Sajnos a vegyszerezés nagyon nem tesz jót ezeknek a rovaroknak, és bár több lobby is küzd azért, hogy bebizonyítsa, a különböző rovarölő és növényvédő szerek nem ártanak a méheknek, rendszerint kiderül, hogy nagyon nem volt igazuk, vagy éppen manipulálták az adatokat.

Idehaza a méztermelés is jelentős gazdasági ágazat, így a méhek védelme kiemelt szerepű. Ebben pedig az enyhe teleket követő korai fagyok, vagy a hőhullámok is komoly romboló hatást fejtenek ki, arról nem is beszélve, hogy a méhek számára oly fontos növényzet sem elegendő.

Otthon is tehetünk azonban a méhekért, nem is keveset. Nem a cukros víz kihelyezése a megfelelő lépés, hanem az, ha egy kissé ellustulunk a kertben. A lusta kertész ugyanis a méhek legjobb barátja. Ha a füvet nem gyomláljuk ki rendszeresen, abban elszaporodnak a virágos növények, és ha a nyírással sem kapkodunk, akkor a méheknek igazi svédasztalos ebéddel kedveskedünk - ez pedig az egész kert egészségére nagyon pozitívan fog hatni! Egy - két rovarhotel, és már készen is vagyunk – igaz, a mézelő méhek nem ilyenekben élnek, de sok beporzó, köztük igen sok méhfaj kifejezetten szereti az ilyen kis rejtekhelyeket, ahol petéi biztonságban kikelhetnek.

Furcsa lehet, de ennyi valóban elég is. Ha a városokban sem ragaszkodunk a kétcentisre nyírt fűhöz, hanem a méhlegelők is teret kapnak – ezek nem a gazzal felvert ronda foltok, hanem a vadvirágos üde zöldterületek - akkor a biodiverzitás megőrzésében is jelentős szerepet tudunk vállalni. Ugyanez igaz a mezőgazdasági művelés alatt lévő területek erdősávval való elválasztására is, mely elképesztően nagy segítséget jelent a vadvilágnak - és nem utolsó sorban a klímaváltozás elleni harcban is!

képek és lead kép: shutterstock