Június 21. Péntek, Alajos

Elképesztő mikroműanyag szennyezést eredményeznek a műanyag-újrahasznosító üzemek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Jó dolog a műanyag? Nem, de annyira hozzászoktunk, annyira megkönnyíti és olcsóbbá teszi az életünket, hogy ragaszkodunk hozzá. Tisztában vagyunk vele, hogy óriási gondokat okoz a műanyaghulladék, így igyekszünk felpörgetni az újrahasznosítási folyamatot. Ez ugyan nem könnyű, és nem is olcsó, ellenben kicsit sem hatékony...

Éves szinten az elhasznált műanyagok 9%-át(!) hasznosítjuk újra, a többi megy a kukába, pontosabban inkább a természetbe, és elképesztő rombolást hajt ott végre. Hogy melyik a jó műanyag? Nos az, ami el sem készül, vagy nem vesszük meg. Hiába az újrahasznosítás, a rendszer egy icipicit sem hatékony.

És akkor most jön a feketeleves! A glasgow-i Strathclyde Egyetem és a kanadai Dalhousie Egyetem kutatói vizsgálatokat folytattak egy műanyag-újrahasznosító üzemben, ahol azt vizsgálták, vajon mennyi mikroműanyag kerülhet a környezetbe az újrahasznosítás során. Mielőtt ugyanis a beérkező hulladék aprításra és beolvasztásra kerülne, azt át kell mosni, négy alkalommal is. A kutatók mind a négy folyamatnál vettek mintát a vízből - mely ugye a mosás után a csatornába, vagy rosszabb esetben egyenesen a környezetbe kerül.

Az eredmények elkeserítőek. A vizsgált minták alapján csak az az egyetlen műanyag-újrahasznosító üzem, melyben a vizsgálatok folytak 6 500 tonna mikroműanyagot juttat a természetbe évente. Teszi mindezt úgy, hogy szűrőberendezései 50%-kal kevesebb műanyagszennyezést tesznek lehetővé. És a slusszpoén: a vizsgálat csak az 1,6 mikrométeres, vagy annál nagyobb mikroműanyagokat vizsgálta. Ennél pedig jóval kisebb részecskék is bőven akadnak a szennyezett vízben. Vagyis a tétel egyértelműen csak így állja meg a helyét: a jó műanyag csak az, amit nem gyártanak le!

képek és lead kép: shutterstock