Június 14. Péntek, Vazul

Birkákkal nyírják a füvet Bécs egyik napelem-parkjában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemek és az agrárium kombinálása igen nagy lehetőségeket rejt magában, de ehhez bizony művelni kell a földet. Sokan azonban az energiatermeléssel is megelégszenek, ami azonban nem jelenti azt, hogy a föld nem kíván tőlük munkát.

Ráadásul nem is keveset, és ez nem éppen környezetbarát módszereket hoz magával. A nagy napelemparkok alatt a gaz ugyanis nő, méghozzá igen nagyra, ami a termelésre is befolyással lehet. Ezért azt rendszeresen kaszálni kell, rosszabb esetben gyomirtószereket használva kezelni a problémát.

Ez nem jó megoldás, sem a biodiverzitás szempontjából, sem a pénztárcák miatt. A bécsi Schafflerhofstrasse 12 gigawattóra áramtermeléssel jelentősen járul hozzá ahhoz, hogy a város 2040-re klímasemleges lehessen. A gazhelyzet megoldásához pedig a leginkább környezetbarát megoldást választották, birkákat.

2021 óta alkalmazzák a négylábú fűnyírókat a területen, melyek nem válogatnak a növényekben, szépen és egyenletesen legelik le a talajt, ráadásul a birkanyáj még bevételi forrás is lehet. Nem utolsó sorban pedig bár a napelemeket a szokásosnál magasabbra kell telepíteni, a birkák itt árnyékra lelnek, védelemre az eső elől és rajtujk kívül, vagy inkább velük együtt számtalan más életforma is otthonra lel egy hasznoított területen. Így pedig mindenki nyer.

képek és lead kép: shutterstock