Március 2. Szombat, Lujza

Barcelona is nagy arányú fásításba kezd, hogy a város élhető maradjon

Zöld zóna
2023. május 14. 14:00
null

Tisztában vagyunk azzal, hogy a klímakatasztrófa komoly kihívások elé állítja a városlakókat a hőhullámok szempontjából is. Nem könnyű elviselni a hőséget még az erdős, vidéki területeken sem, de ott legalább van hova menekülni, sok az árnyat adó fa. A városokban azonban a hősziget-hatás révén a helyzet sokkal rosszabb lehet.

Az aszfalt, a díszkövek, a házfalak mind visszaverik a meleget, még inkább fokozva ezzel a hőséget. Bár a mesterséges árnyékolók javítanak valamennyit a helyzeten, a fákkal ellentétben nem párologtatnak, vagyis a hatásuk messze nem olyan jó. A városokban tehát az élhetőbb környezet érdekében a fásítás elkerülhetetlen.

Ezt tudja Barcelona is, az egyik legsűrűbben lakott európai város, ahol a zöldterületek aránya a városnak csupán 15%-át adja. Ezen pedig változtatni kell, és nem csak a hőség okán. A természet hiánya ugyanis a mentális állapotra is nagyon rosszul hat, elképesztő anyagi terhelést róva ezzel az egészségügyre.

A fásítás tehát szükségszerű, és Barcelona esetében a terv az, hogy egyetlen lakos se legyen távolabb a zöldterülettől, mint 200 méter. Ennek érdekében nagyszabású átalakításokba kezdtek, minden 3. utca zöldövezetté válik, ahol nem lesznek parkolók, autók, helyettük virágcserepek, fák és padok kapnak helyet. A cél, hogy 2037-re a város területének minimum 30%-át fák borítsák. Ez bár nagy beruházás, de jelentősen javít a levegő minőségén, a hőérzeten és a lakók mentális egészségén, összességében így hatalmas anyagi megtakarítást jelent mind a városnak, mind a lakosoknak.

képek és lead kép: shutterstock

zöldterületfavárosBarcelona