Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A gyógyító erdő - igen, a mentális állapot egyik védelmezője, amire nagy szükségünk van!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A szorongás és a depresszió világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, és elvben bizony nem segített a Covid időszak, az elzártság és a folyamatos félelem sem. Idehaza még a járványt megelőző időszakból származó adatok szerint sem álltunk valami fényesen...

600-700 ezer ember szenved súlyos depresszióban az adatok alapján, de a hazai lakosság több, mint 15% küszködik valamilyen mentális problémával és ez a szám azóta nagy valószínűséggel megnőtt. Ez pedig éves szinten több, mint 360 milliárd forintba kerül az egészségügynek. Pedig létezik olyan módszer, mely nem csak a mentális egészségnek tesz nagyon jót, de még a költségeket is jelentősen mérsékli.

Az erdők értéket képviselnek, hiszen a biodiverzitás bölcsői, a klímakatasztrófa elleni fellépés alapkellékei, de ezen túlmenően ránk, emberekre is nagyon komoly hatást gyakorolnak. Azt már hajlandóak vagyunk elfogadni, hiszen orvosilag is igazolt, hogy a mentális problémák megelőzésében a természetjárás, egy 20-30 perces séta az erdőben vagy a mezőn, távol a város zajától elképesztően nagy segítséget jelent. Már 2021-ben készített tanulmányt az Ökológiai Kutatóközpont, melyben bizonyította, hogy az erdőjárás, a természet közelség javítja a stressz utáni regenerációt, a kognitív és a figyelmi funkciókra is pozitív hatást gyakorol és javítja a mentális működést.

Sőt! Napjainkban is használják a természetjárást a poszttraumás stressz kiegészítő kezeléseként, de az ADHD és a demencia kiegészítő kezelésében is komoly szerepet játszik. Lehet, hogy fura, de várhatóan nem is olyan sokára az orvosok akár fel is írhatják a természetjárást, már ha lesz hova menni. Ehhez ugyanis az erdőségek sokkal jelentősebb védelmére, és a zöldterületek nagy arányú növekedésére lenne szükség. Ez egyfajta befektetés: a zöldítés - kiváltképp a városokban - a mentális egészségre fejt ki rendkívül pozitív hatás, mely akár jelentős mértékben is képes mérsékelni az egészségügyi kiadásokat. És a zöldterületek fenntartása összességében lényegesen olcsóbb, mint az egészségügyi beruházások a mentális egészség megőrzése, visszaszerzése érdekében.

képek és lead kép: shutterstock_