Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

A műanyag a geológia új építőköveként jelenik meg a kőzetekben

Zöld zóna
2023. április 24. 08:00
null

A műanyagszennyezés elképesztő méreteket öltött, és még most is csak kisebb ötletekkel tudtunk előállni annak felszámolására, vagy legalább a további szennyezés csökkentésére. A megszüntetés egyelőre elképzelhetetlen, hiszen a műanyagok nélkül az ipar és a mindennapjaink is drasztikus változáson mennének keresztül.

Hogy ez mennyire lenne jó vagy rossz, az szubjektív, mindenesetre tény, hogy ezek a mesterséges anyagok bizony az életünk, a környezetünk részévé váltak. De míg a műanyagra úgy gondolunk, mint a természettől idegen anyagra, addig a tudósok mára a geológia világában új építőelemként tekintenek ezekre az anyagokra.

Ezt a nézetet támasztja alá az Environmental Science and Technology című folyóiratban közzétett tanulmány is, melyet kínai tudósok készítettek. Országukban egy édesvizű patak partján olyan kövekre bukkantak, melyeken vékony rétegben műanyagszemét volt jelen. Ezen még semmi meglepő nincsen.

Azonban a vizsgálatok igazolták, hogy a műanyag apró részei már kémiailag elkezdtek kötődni a kövekhez. 2020-ban brazil tudósok is hasonló üledékes kőzeteket találtak, melyekbe műanyaghulladék vegyült és amelyeket atropocén köveknek neveztek el. Nagyon úgy tűnik, hogy bár igyekszünk a műanyag szennyezést meggátolni, felszámolni, ez az anyag kitörölhetetlenül a bolygó életének formálójává vált.

képek és lead kép: shutterstock

műanyagtermészetösszeolvadásemberszennyezés