Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Teljes pompájában mutatkozik meg az éjjeli égbolt egy angol faluban

null

A csillagos eget bámulni kifejezetten romantikus, és lassan az idő is alkalmas lesz arra, hogy mindezt ne fogvacogva tehessük meg. Bár tulajdonképpen nem is a fogak összekoccanása okozza a gondot, hanem az, hogy a csillagok mostanra láthatatlanná lettek.

A fényszennyezés mértéke ugyanis hatalmas, ez pedig elveszi tőlünk a világ egyik legcsodálatosabb látványát, a csillagos eget. A sötét égboltot rezervátumokban megtekinthetjük, hogy milyen is a Tejút, vagy a régiek hogyan látták a csillagokat. Ehhez idehaza vagy a Hortobágyi Nemzeti Parkba, vagy a Zselici Tájdvdelmi körzetbe kell ellátogatni.

Az Egyesült Királyág egyik ilyen rezervátuma közelében azonban, az Észak-Yorkshire-i Hawnby-ban úgy döntöttek az emberek, hogy nem csak a természet lágy ölén, hanem a faluban is lehet majd élvezni a csillagok zavartalan látványát. Ez pedig azt jelenti, hogy az éjszakai világítást újra kell gondolni.


Teljesen nem tűnik el, de jelentősen átalakítják, hogy az a lehető legkisebb terhelést jelentse. A közvilágítás esetében ez messze nem egyedülálló, a faluban azonban a magánházak külső világítása is átalakításra kerül, amihez a helyi iparosok és vállalkozók is örömmel csatlakoztak. Így persze a turisztikai jelentőség is ugrásszerűen nő, hiszen az ódon kőépületek közt a Tejút és a fényes csillagok látványa már megér egy kirándulást!

képek és lead kép: shutterstock