Május 26. Vasárnap, Evelin

Nem csak keretben lehet a Nap energiáját kitermelni

null

A napelemek lassan a mindennapi életünk szerves részévé válnak, ami nagyon jó hír, de éppen ezért érdemes lenne kicsit kilépni a megszokott keretek közül. És ezt szó szerint is lehet érteni, hiszen a napelemeket, pontosabban a paneleket nem szükségszerűen kell keretek közé szorítani. Ahogy a technológia fejlődik, úgy nyílnak meg az utak egyre érdekesebb megoldások előtt.

kép: inhabitat.com

Az egyik ilyen a napelemes tetőcserép. Azt most hagyjuk, hogy mennyibe is kerül egy ilyen megoldás, mert akkor gyorsan lebiggyedne a szánk, mindenesetre érdemes foglalkozni vele, hiszen előbb vagy utóbb ennek az árai is meredeken esni fognak, energiatermelés szempontjából pedig nem egy rossz megoldás. Ha pedig a cél az esztétikum, akkor mindenképpen előnyösebb, mint a keretes panelek. Főleg, ha a Dragonscale üvegzsindely, a SunStyle terméke is előkerül.

A napelemes energiatermelés egy másik nagyon jó alternatívája a hajlékony panelek tömege. Ma már igen sok gyártó foglalkozik ilyen megoldásokkal, melyekkel rövid idő alatt és egyszerűen lehet maximalizálni a termelési területet. Mondjuk egy sátrazásnál, ahol a napelemeket csak ki kell tekerni, és szinte azonnal munkára is lehet fogni őket. De ilyen megoldásokkal élnek a szomszédban az erkélyre telepíthető napelemek esetében is.

Ugyancsak érdemes pár perce megállni azok előtt a megoldások előtt, melyek színes, vagy áttetsző üvegként gondolnak a napelemekre. Ezzel ugyanis a termelési területek igen széles köre érhető el, hiszen akár üvegházakat, vagy irodaépületek külső borítását is létre lehet hozni általuk, ami nem csak mutatós, de energiát is termel. Tény, hogy a hatékonyság nem éppen fantasztikus – messze elmarad a keretes, monokristályos, de még a polikristályos megoldásoktól is, de olyan területeken használható, ahol az előbb említett megoldások egyáltalán nem!

képek és lead kép: shutterstock