Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Komoly gond a "plasztikózis", a madaraknál igazolták a problémát

null

Gondolkodott már azon, hogy pontosan miért is olyan rossz dolog, ha az állatok műanyagot nyelnek le? Természetesen megemészteni nem tudják, és hát hulladékról van szó, vagyis biztosan nem használ nekik, de nem csak egyszerűen átmegy rajtuk?

Nos, nem. Már az is gondot okozna, hogy olyasmivel tömik magukat az állatok, mely nem ad nekik energiát, hiszen így elveszi az időt és a keresésre fordított tápanyagokat a tényleges táplálkozástól. A Londoni Természettudományi Múzeum munkatársai most egy tanulmányban foglalkoztak a tengeri madarak plasztikózisával, vagyis azzal a hatással, amit a lenyelt műanyagok gyakorolnak a madarakra.

A tanulmány rámutatott, hogy a plasztikdarabok bizony a gyomorban és a belekben is apró sérüléseket okoznak a madaraknak, melyek azután elhegesednek. Ez pedig nagyobb gond, mint azt elsőre gondolnánk. Azon túl, hogy gyulladásokat hozhat létre a tápanyagok hasznosulását is gátolja.

Vagyis a műanyag fogyasztása így is rontja a tápanyag-ellátottságot. Ráadásul a sebek fokozzák a fertőzések kialakulásának esélyét, és az állatok sokkal kevésbé védettek az élősködőkkel szemben is, sőt, közvetlenül is hozzájárulhatnak az emésztőrendszerben keletkezett sebek az állat pusztulásához.

képek és lead kép: shutterstock