Május 29. Szerda, Magdolna

Elkeserítő rádöbbenni, mennyire is "uralkodó" faj az ember...

null

Sokszor gondolunk úgy magunkra, mint porszemre a gépezetben. Hiszen a nagy egészhez képest mi az ember? A bolygón annyi, de annyi állat él, hogy ahhoz képest fajunk eltörpül. Nos, ha Ön is így gondolta, akkor most itt az ideje átértékelni ezt az elképzelést.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet gondozásában megjelent egy tanulmány, ami igencsak elkeserítő képet fest arról, hogyan is kezd igazából mindent elnyomni az emberiség. Sőt, nem is kezd, hiszen a testvéreink, az emlősök össztömege ma már eltörpül hozzánk képest.

Az összes elefánt, tigris, zsiráf és más szárazföldi emlős össztömege a bolygón mintegy 22 millió tonna. Ez nem kevés, bár ennél lényegesen több is volt. Ehhez képest mi, emberek a magunk 8 milliárdot is meghaladó számával 390 millió tonnás összsúlyt képviselünk. De a helyzet még akkor sem sokkal jobb, ha a tengeri emlősök 40 millió tonnás összsúlyát is hozzáadjuk a szárazföldiekhez, hiszen az emlősök teljes össztömeg az emberiség tömegének hatodát sem éri el.

Elkeserítő? És ha azt is hozzátesszük, hogy csak a nevelt, háziasított sertések össztömege kétszerese a szárazföldi emlősök tömegének? De még a kutyák, a kedvtelésből tartott legjobb barátok össztömege is eléri a 20 millió tonnát, vagyis nem kell sok hozzá, és amilyen ütemben tűnnek el a vadon élő állítok és élettereik, a kutyák össztömege nagyobb lesz, mint az összes szárazföldön élő emlősé együttvéve...

képek és lead kép: shutterstock