Június 24. Hétfő, Iván

Méhecskehotelt minden erkélyre, kertbe!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Már nem kell sokat várni, és végre ismét kimehetünk a kertbe, kiülhetünk a teraszra egy kicsit élvezni a természetet. Igaz, ehhez egyelőre még egy meleg pulóver vagy kabát elkél majd, de ez igazán nem nagy ár egy kis természetért.

Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy éppen most, az év elején érdemes megtámogatni kicsit beporzó barátainkat azzal, hogy akár az erkélyre is méhecskehotelt/darázsgarázst teszünk. Igen, akár 6.-7. emelet magasságában is van értelme, ha van virág az erkélyen. Mielőtt pedig bárki megijedne a méhektől, tisztázzuk, hogy miről is van szó!

A méhek és darazsak nem feltétlenül élnek hatalmas kolóniákban, nagyon sok fajuk “magányos farkas”, azaz a kihelyezett hotel sem egy gigantikus méh vagy darázscsaládot fog odavonzani a teraszra. Még egy plusz pont a magányos vándoroknak, hogy ezek a kis lények egyáltalán nem agresszívak. Ha csak nem fogjuk meg őket, akkor egész közelről is nyugodtan lehet nézegetni a zümiket, nem zavartatják magukat, és nem bántanak, csak szorgoskodnak a virágok körül - igen, a darazsak is, hiszen ők is a beporzók népes családjához tartoznak.

A hotel vagy garázs tulajdonképpen egy sor 10-14 mm átmérőjű hosszabb mélyedést tartalmazó szerkezet. Ez lehet összefogott szalma, de kifúrt hasított fa is, vagy tulajdonképen bármi. Ebbe petéznek bele a rovarok, majd a méhek nektárt és virágport, a darazsak pedig megbénított ízeltlábúakat tömnek a lukba, ezután pedig sárral lezárják. A kikelő lárva elfogyasztja az élelmet, majd bebábozódik, kikel a rovar és kirágja a sárdugót, hogy megkezdhesse hasznos életét.

A beporzók számának csökkenése világszerte hatalmas probléma, és ebben az emberi tevékenység is igen nagy mértékben hibás. Egy hotellel nincs sok munka, egyszerű kihelyezni, és nagyon sokat tehetünk vele az egészséges környezetért - nem utolsó sorban a gyerekek lenyűgözve figyelik a kis rovarok munkáját, ha nem kell tőlük félniük.

képek és lead kép: shutterstock