Május 23. Csütörtök, Dezső

Bécsben az erkélynapelemek egyre nagyobb teret kaphatnak - idehaza egyelőre esélytelenek

null

Idehaza a rendszer nem megfelelő állapota miatt a napelemek mostohagyerekké lényegültek. Bár már ígéretek vannak a helyzet megoldására, úgy tűnik idő sem kell majd hozzá olyan sok, de azért le vagyunk maradva a szomszédokhoz képest.

Nem a kapacitással van a gond, hiszen a hazai rendszerek összesen már Paks energiatermelésének a kétszeresét adják. A gond sokkal inkább a növekedés gátlása. Bécsben más a helyzet, Európa egyik legzöldebb városa ugyanis a napelemek egyre szélesebb elterjedését igyekszik ösztönözni.

Teszi azt például azzal, hogy a társasházak lakóit sem ítéli arra, hogy kizárólag a tetőre közösen telepített napelemekkel dolgozhassanak, hiszen ez sokszor még csak nem is megoldható. Az erkélyre szerelt napelemek telepítése itt már engedélyezett, nálunk azonban hallani sem akarnak róla. Most pedig az önkormányzati lakások esetében is lépéseket tett az energiatermelés felé a vezetés.

A bérlemények számára is engedélyezték a telepítést, persze csak akkor, ha szakember végzi, és a teljesítmény nem haladja meg a 800 wattot. Ha pedig a lakást felújítják, akkor a napelemrendszer tulajdonosát terheli az eltávolítás és újra felhelyezés esetleges költsége. Ez azonban nem nagy ár, ha az energia egy részét ezentúl itt is önállóan meg lehet termelni.

Lassan, de biztosan idehaza is el kellene jutni erre az elhatározásra, és megteremteni a lehetőségét, illetve a jogi hátterét annak, hogy az energiát - melynek olyan nagyon szűkében vagyunk a mostani rendszerekkel termelve - önállóan is lehessen termelni. Ez azonban idehaza nem lesz olyan egyszerű, így gyorsaságra sem számíthatunk ezen a téren.

képek és lead kép: shutterstock